2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

EU-csúcs: Merkel győzelméről ír a német sajtó

Hír TV

2018. június 29., péntek 11:14, frissítve: péntek 17:29

Merkel győzelmet aratott a német lapok szerint, ezzel csillapíthatja a feszültséget a kormánypártok között. Az olasz újságok hiányolták a magyar miniszterelnök támogatását, többen kiemelték, hogy a csúcstalálkozó előtti olasz-magyar szövetségen repedések keletkeztek.

Címlapon ír a magyar miniszterelnökről az olasz La Stampa napilap internetes kiadása. A torinói székhelyű médium „Conte megállapodott Macronnal, de Orbán fékez” címmel összegzi a csütörtöki EU-csúcs történéseit. A cikkben az áll: a tárgyalások során a magyar miniszterelnök a bevándorlók elosztásának hathatós ellenzésével az olasz kormányfő legjobb harcostársából Olaszország legrosszabb ellensége lett.

A német Die Zeit azt a kérdést feszegeti, hogy a megállapodás elég lesz a német kancellárt szorongató belügyminiszternek. A lap szerint ezen izgultak az olasz újságírók is, akik az esti tudósításaikban szinte a tévénézők fejébe verték Horst Seehofer nevét. A lap szintén kiemeli, hogy bár a magyar miniszterelnök korábban támogatta a harcias olasz álláspontot, a zárónyilatkozat szövegezésekor már nem volt egyértelmű ez a szövetség.

A brit Guardian idézi az unió német költségvetési biztosát Günther Ottingert, aki szerint jelentős áttörés született a csúcson, amit Angela Merkel koalíciós partnerének a CSU-nak el kell ismerni. A német kancellár riválisaként számon tartott német politikus szerint ezzel Merkel enyhíteni tudja a koalíciós feszültséget.  

A francia Le Figaro szerint a végső kompromisszum annak is köszönhető, hogy a zárónyilatkozatban a visegrádi országok kérésére elkerülték a kvóta és az kötelező elosztási szabályok feszegetését.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!