2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Végleg elbukhatott a kvótarendszer - Orbán szerint a V4-ek győztek

Hír TV

2018. június 29., péntek 06:57, frissítve: péntek 08:10

Európán belül, de önkéntes alapon jönnek létre a menedékközpontok - erről állapodtak meg az uniós tagállamok vezetői a kétnapos brüsszeli csúcson. Hajnalba húzódó tárgyalások után sikerült dűlőre jutni, Orbán Viktor a V4-ek sikerének tulajdonítja a megállapodást. Az egyeztetés azért húzódott el, mert a bevándorlással kapcsolatos zárónyilatkozatot eleinte az olaszok blokkolták, mert az eredeti szövegben túl sokszor szerepelt az önkéntesség fogalma.

„Az Unió sikerrel jár, vagy elbukik. Ez a tétje a migráció kezeléséről szóló tárgyalásoknak” - ezzel a súlyos kijelentéssel indította a csütörtököt Angela Merkel német kancellár a Bundestagban, mielőtt útra kelt, hogy részt vegyen az uniós tagállamok vezetőinek brüsszeli csúcstalálkozóján. Hogy a német kancellár nem a levegőbe beszélt, azt a maratoni tárgyalások is bizonyítják. A tagállamok vezetői dél körül érkeztek meg az Európai Bizottság épületébe.

A politico újságírója hajnali 3-kor posztolt arról, hogy a csúcsvezetők megéhezhettek, mert megjött a pizza.

 A pizza mintha gesztusértékkel érkezett volna, hiszen az olaszok miatt húzódott a végletekig a találkozó. Azt már csütörtök este tudni lehetett, hogy Olaszország tartózkodott a találkozó összes témájában, amíg a migráció kezeléséről nem jutnak dűlőre. Az olasz miniszterelnök azért nem volt hajlandó aláírni a bevándorlásról szóló zárónyilatkozatot, mert abban túl sokszor szerepelt az önkéntesség lehetősége, ez pedig az olaszok szerint nem csillapította volna a rájuk nehezedő migrációs nyomást.

Végül a találkozó eredményének a híre is a Twitteren futott be. Donald Tusk hajnali fél ötkor közölte, hogy megegyezés született a csúcstalálkozó témáiban, köztük a migrációban is.

A zárónyilatkozat végül elfogadott szövege szerint az Európai Unión belül menekültközpontok önkéntes alapon, tagállami felajánlás alapján jöhetnének létre, amelyek a szárazföldön és a tengeren érkezett illegális bevándorlók és menekültek kérelmeinek feldolgozását látnák el.

A kora hajnali távozáskor a német kancellár arról beszélt: egyetlen migráns sem dönthet arról, melyik országban bírálják el a menedékkérelmét. Emannuel Macron európai megoldást emlegetett távozásakor. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök pedig közölte, Olaszország nincs egyedül többé, mert megkapták, amit akartak.

Facebookon jelentkezett be a kormányfő

A visegrádi négyek győzelmeként értékelte a megállapodást a tárgyalás után Orbán Viktor. A miniszterelnök hajnalban töltött fel egy rövid videót Facebook oldalára, amelyen azt mondja: a V4-ek saját javaslatukat fogadtatták el a csúcson.

Fenyegetett az a veszély, hogy a létrehozandó menekülttáborokból az EU-ba szétosztják a migránsokat. Ezt a javaslatot sikerült visszavernünk, és a saját javaslatunkat elfogadtattuk, amely világosan kimondja, hogy a létrehozandó menekülttáborokból senkit sem lehet áthelyezni az adott ország beleegyezése nélkül. Így Magyarország továbbra sem lesz bevándorlóország, Magyarország megmarad magyar országnak - jelentette ki Orbán.

La Stampa: Olaszország legrosszabb ellensége Orbán

Címben hozza a magyar miniszterelnök nevét az olasz La Stampa napilap internetes kiadása. A torinói székhelyű médium: „Conte megállapodott Macronnal, de Orbán fékez” címmel összegzi a csütörtöki EU-csúcs történéseit. A cikk röviden utal arra, hogy a tárgyalások során a magyar miniszterelnök a bevándorlók elosztásának hathatós ellenzésével Salvini legjobb harcostársából Olaszország legrosszabb ellensége lett.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!