2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Olekszej Szirszkij, a "mészáros" lett az ukrán hadsereg új főparancsnoka

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a két évnyi háborúzást végigszolgáló Valerij Zaluzsnijt cserélte le.

  • Olekszej Szirszkij, a

Politico portrét közölt Szirszkijről, ami nincs is túl előnyösre hangolva.

A brüsszeli lap szerint Szirszkijnek olyan híre van, hogy egy durva fellépésű, szovjet stílusú tábornok,

aki veszélynek teszi ki embereit a hadászati céljai eléréséhez. Idéznek egy katonát is, aki szerint „Szirszkij mindannyiunkat meg fog ölni”. Egy másik katona pedig úgy fogalmazott: „Meg vagyunk b*szva”.

Az új főparancsnok tavaly kilenc hónapon keresztül vezette Bahmut védelmét, mely során rengeteg ukrán és orosz katona halt meg, ahogy az oroszok újabb és újabb hullámokban próbálták elfoglalni az elkeseredetten védett kisvárost – annak ukrán feladásáig. Szirszkij az itteni parancsnoksága után kapta a „mészáros” jelzőt a Politico szerint.

Egy Tatarigami_UA nevű, magát ukrán tartalékos tisztnek nevező X-felhasználó nyílt kritikát fogalmazott meg Szirszkijjel szemben, amit szintén idéz a Politico. 

Eszerint Szirszkij parancsnoksága „egy csőd, a parancsai demoralizálók, és aláássa a parancsnokságba vetett bizalmat”.

A blogger szerint „nyughatatlan vágya a taktikai előnyök megszerzéséért folyamatosan apasztja az értékes emberi erőforrásainkat, fasorokat és kis falvakat foglaltat el nagyobb hadműveleti célok nélkül”. A szerző úgy látja, hogy ez a megközelítés csak arra jó, hogy a katonai állományt apassza értelmetlen támadások sorával. Szerinte Szirszkij hibája volt az is, hogy nem vonta ki időben a csapatait Bahmutból; majd pedig azért tett meg mindent, hogy visszafoglalja, tovább apasztva a hadsereg erejét.

A teljes cikket a Mandiner.hu-n olvashatják. 

Fotó: Handout / Press service of Operational-Strategic Command „Khortytsya” / AFP

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A rafahi menekülttábor lakóinak élete a tét + videó

A rafahi menekülttábor lakóinak élete a tét + videó

Több mint egy millió civil élete kerül veszélybe, ha Izrael megkezdi a rafahi menekülttábor ostromát. Bár a zsidó állam már elfogadta a támadás tervét, az amerikai elnök még bízik abban, hogy sikerül a Hamászt meggyőzni a gázai tűzszünetről szóló tárgyalásokon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!