2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:15

Külföld

Olaszország két legnépesebb tartományában tartanak helyhatósági választásokat

Több mint 12 millió választásra jogosultat várnak az urnákhoz Lazio és Lombardia tartományban a vasárnap reggel kezdődő helyhatósági választásokra, melyeken az előrejelzések a kormányon levő jobbközép koalíció jelöltjeinek előnyét mutatják.

  • Olaszország két legnépesebb tartományában tartanak helyhatósági választásokat

A választási forduló kétnapos lesz: a szavazók vasárnap reggel héttől este tizenegyig, majd hétfőn reggel héttől délután három óráig adhatják le voksukat.

A hétfői urnazárás után kezdődik a szavazatszámlálás, mellyel egy időben közlik az exit poll eredményeit is.

A szavazók a közép-olaszországi Lazio és az északi Lombardia tartomány új elnökét és a tartományi testület tagjait választják meg. A szavazásra jogosultak száma meghaladja a 12 milliót. Az ország két jelentős régiójáról van szó, melyek egyben a legnépesebbek: az ország gazdasági húzótérségének tartott Lombardiában tavalyi adat szerint csaknem tíz millióan, a kormányzati és a közigazgatási központnak számító Lazióban 5,7 millióan élnek.

Jelenleg a 21 tartományból 14-nek jobbközép vezetése van, ötnek balközép, kettőnek független.

Lazióban és Lombardiában a felmérések a jobbközép szövetség jelöltjei győzelmét jósolják. Ha megszületik a várt eredmény, az Olasz Testvérek (FdI), a Liga és a Hajrá Olaszország (FI) - a tavaly szeptemberi parlamenti választások sikere után - a közös kormányzás legelső helyhatósági választását is megnyerik.

Giorgia Meloni a választási kampányt záró sajtónyilatkozatában, február 7-én Milánóban országos értékűnek nevezte a két régiót érintő helyhatósági voksolást.

Azt mondta, mintha két ország létezne, "az egyik folyamatosan bírálja a kormány munkáját, azt állítva, hogy szakadékba taszítjuk az országot, a másik oldalon viszont a számok azt mutatják, hogy szárnyal az olasz tőzsde, csökken az infláció, a gazdaság növekszik".

Meloni hozzátette, hogy vasárnap és hétfőn kiderül, miként látják az olaszok a helyzetet valójában.

Szakértők is belpolitikai tesztnek tartják a helyhatósági fordulót négy hónappal a Giorgia Meloni vezette kormány beiktatása után. Az előrejelzések Meloni pártja, az Olasz Testvérek "túlnyerését" jósolják, vagyis jelentősen megelőzheti szövetségeseit, a Ligát és a Hajrá Olaszországot az utóbbi két párt fellegvárának tartott Lombardiában is.

Lombardiában az utóbbi öt évben - a pandémia időszakában is - kormányzó Attilio Fontana indul újra a a jobbközép színeiben. A baloldali Demokrata Párt (PD) és az Öt Csillag (M5S) közös jelöltje Pierfrancesco Majorino, a PD európai parlamenti képviselője, az úgynevezett harmadik pólus (Terzo Polo) pedig Letizia Moratti üzletasszonyt jelölte.

A 2018-tól PD-vezetésű Lazio élére a jobbközép jelöltje Francesco Rocca, a Vöröskereszt volt elnöke pályázik, vele szemben a PD Alessio D'Amato eddigi tartományi egészségügyi tanácsost állította, az Öt Csillag Mozgalom pedig a Donatella Bianchi népszerű televíziós újságírót, a WWF Italia volt elnökét. Lombardiával szemben Lazióban a PD és az M5S nem állított közös jelöltet.

Legközelebb áprilisban lesznek helyhatósági választások az észak-keleti Friuli-Venezia Giuliában, majd Molise tartományban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!