2020. szeptember 27.,
vasárnap, Adalbert napja

Olaszország haditengerészeti erőit is bevetné a migráció ellen

MTI

2019. július 9., kedd 06:49

Az olasz haditengerészet és rendőrség hajóit vetnék be az olaszországi kikötők védelme érdekében.

Az illegális bevándorlás visszaszorítását célzó intézkedésről hétfőn este döntött a Matteo Salvini olasz belügyminiszter vezette közrendi és közbiztonsági bizottság Rómában.

Az olasz belügyminisztérium közleménye szerint az intézkedés az embercsempészek elleni aktívabb fellépést is szolgálja. A tárca hozzátette: annak érdekében, hogy az észak-afrikai partokról érkező illegális migránsok száma csökkenjen, a jövőben fokozottan vetnének be felderítő repülőgépeket, illetve szorosabbra fűznék az együttműködést Tunéziával az embercsempészek elleni küzdelemben.

Az olasz sajtó arról számolt be, hogy még a nyár vége előtt Olaszország további tíz hajót engedne át a líbiai parti őrségnek szintén az embercsempészek elleni fellépés érdekében.

Salvini döntését, hogy a haditengerészet hajóit nagyobb mértékben vessék be az illegális bevándorlás megfékezésére, egy vita előzte meg Elisabetta Trenta olasz védelmi miniszterrel. Salvini azzal vádolta Trentát, hogy nem támogatja elég meggyőzően az illegális migrációval szembeni erőfeszítéseit. Trenta azzal válaszolt, hogy az embercsempészet felszámolását célzó, Sophia névre keresztelt uniós művelet nélkül arra kell számítani, hogy a civilszervezetek mentőhajói fokozzák tevékenységüket a Földközi-tengeren.

A Mediterranea olasz civil szervezet egyik hajója, az Alex 54 embert mentett ki múlt csütörtökön a líbiai partoknál, a következő napon 13 embert evakuálni kellett a hajóról Lampedusára egészségügyi okok miatt. A hajó - fedélzetén 41 migránssal - múlt szombaton kötött ki Lampedusán, dacolva Salvini tiltásával. Olaszország már korábban lezárta a kikötőit a menedékkérőkkel érkező civil mentőhajók előtt.

Újabb migránsokat mentett ki a Sea-Eye mentőhajója a Földközi-tengeren

Negyvennégy menedékkérőt mentett ki hétfőn a Sea-Eye német nonprofit szervezet Alan Kurdi nevű mentőhajója a Földközi-tengeren, röviddel azt követően, hogy visszatért a Líbia partjainál lévő műveleti területére.

A mentést a máltai hatóságokkal együttműködve hajtották végre - közölte a regensburgi székhelyű civilszervezet a Twitteren.

Az emberek egy fából készült lélekvesztőn indultak útnak Európába. Őket a magánkézben lévő Colibri nevű felderítő repülőgép észlelte.

"A máltai haditengerészet hajója indult útnak, hogy átvegye (a migránsokat) az Alan Kurdiról, és partra vigye őket" - írta mikroblogján a Sea-Eye.

A máltai hatóságok egyelőre nem erősítették meg ezt az értesülést.

Málta vasárnap egyezett bele, hogy partra engedjen 65 migránst, akiket korábban az Alan Kurdi mentett ki. A vallettai kormány ezt azzal a feltétellel engedélyezte, hogy a menedékkérőket egy máltai hadihajó veszi át, és a 65 embert azonnal szétosztják az Európai Unió bizonyos tagállamai között.

Az Alan Kurdi ezt követően visszatért a líbiai partokhoz.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter nem engedi, hogy kikössenek az olaszországi kikötőkben a humanitárius szervezetek Földközi-tengeren életeket mentő hajói, amelyeket azzal vádol, hogy valójában ösztönzik az illegális bevándorlást. Olaszországban a múlt hónapban fogadtak el egy - Salvini és bevándorlásellenes Liga nevű pártja által szorgalmazott - rendeletet, amely súlyos pénzbírsággal sújtja az ilyen civil szervezeteket, amennyiben engedély nélkül belépnek az olasz területi vizekre.

 

MTI / Hír TV