2024. 10. 04. Péntek Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Kell egy csapat

Következik:

Vezércikk 04:00

Külföld

Olaszország álláspontja az, hogy Magyarország teljes jogú EU-tag, így a források megilletik hazánkat + videó

Pozitív jelként értékeli az olasz politika, hogy az Európai Unió, forrásokat szabadított fel Magyarország számára. A HírTV által megkérdezett képviselők szerint hazánk teljes jogú tagja a Közösségnek, ezért is fontos, hogy egy olyan testületben, amely 27 országot tömörít, a tagok párbeszédet tudjanak folyatni.

  • Olaszország álláspontja az, hogy Magyarország teljes jogú EU-tag, így a források megilletik hazánkat + videó

Brüsszelbe utazása előtt az olasz törvényhozásban beszélt Giorgia Meloni arról, milyen külpolitikát képzel el az európai országokkal. Az olasz kormányfő szerint a jó külpolitika nem abban nyilvánul meg amit korábban a baloldal folytatott, vagyis, hogy beállt a német és francia vonal mögé.

Szerinte fontos, hogy azokkal is kiegyensúlyozott, jó kapcsolatot tartson fenn, akik véleménye nem mindenben egyezik az övével.

"Olaszország eddig úgy érezte, hogy csupán annyi a szerepe, hogy megnézze, mit csinál Franciaország és Németország, majd sorba álljon, hogy közös fotó készüljön. Szerintem ez nem külpolitika. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy nem ápolok jó kapcsolatot Franciaországgal, Németországgal vagy hogy nincs közös fotóm Orbánnal, Macronnal, Scholz-al vagy akárkivel"

– mondta Giorgia Meloni, aki azt is kiemelte, hogy a baloldalon folyamatosan bírálják azért is, mert jó viszonyt ápol a Visegrádi országokkal.

A HírTV római tudósítója az Olasz Testvérek csütörtök esti rendezvényén kérdezte a képviselőket arról, hogyan értékelik a magyar álláspontot, és a hazánk számára felszabadított 10 milliárd eurót.

"Ez egy pozitív jelzés az Unió és Magyarország számára egyaránt. Magyarország fontos tagja a Közösségnek. Úgy gondoljuk, hogy Giorgia Meloni álláspontja a legfontosabb kérdésekben azonos a Magyarországgal. Maga a miniszterelnök mondta el a képviselőházban, ha mindenkivel párbeszédet folytat, azt szolgálja, hogy az EU-ban létező különböző politikai álláspontok tekintetében egy hármas tömörülést hozzon létre" – hangsúlyozta Dario Iaia képviselő.

Hasonlóan vélekedett a legkisebb kormánypárt is a kérdésben.

"Olaszországnak az a feladata, hogy minden olyan országgal párbeszédet folytasson, amely teljes jogú tagja az Uniónak. Az Orbán Viktor számára adott európai jelzés fontos. Mindenkinek megvan a saját elképzelése, de mindannyiunknak együtt kell dolgoznunk mert szükségünk van egymásra. Nekem úgy tűnik, ez a 10 milliárd a biztosított állampolgári jog jele" – mondta Maurizio Lupi.

Giorgia Meloni a csütörtöki brüsszeli ülés kezdete előtt eszmecserét folytatott Orbán Viktorral a Tanács napirendjén szereplő főbb témákról. Az olasz miniszterelnök továbbra is kitart amellett, hogy Európában nincsenek A vagy B kategóriájú tagok, szerinte minden tagországnak egyenrangú.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Államelnöki választások Romániában: az egyik jelölt Orbán Viktor kitiltásával kampányol + videó

Államelnöki választások Romániában: az egyik jelölt Orbán Viktor kitiltásával kampányol + videó

Habár még hetek vannak a román államelnöki választásokig, máris egészen elképesztő kijelentések hangzanak el a jelöltek részéről. A legnagyobb ellenzéki párt, a balliberális Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke egyenesen kimondta, ha az ország elnöke lesz, fontolóra fogja venni Orbán Viktor kitiltását Romániából. A részletekről Hermann Endre tudósít, Bukarestből.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!