2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Olaszország: A Sea Watch mentőhajója menjen Tunéziába

Olaszország utasította a Sea-Watch német segélyszervezet mentőhajóját 65 migránssal a fedélzetén, hogy Tunézia felé vegye az irányt - közölte pénteken a belügyminisztérium Rómában. Hírügynökségek olasz belügyi forrásokra hivatkozó későbbi jelentései szerint azonban Róma végül engedélyezte a belépést 18 migránsnak a hajóról.

  • Olaszország: A Sea Watch mentőhajója menjen Tunéziába

Meg nem nevezett olasz belügyi források szerint végül hét gyerek, hét anya, három apa és egy sürgős orvosi ellátásra szoruló férfi engedélyt kapott arra, hogy olasz földre léphessen.

A Sea-Watch egyik szóvivője szerint az említett embereket az olasz parti őrség egyik hajója vette fel, és Lampedusa szigetére szállította őket.

"Egy várandós nő továbbra is a fedélzeten van, és elfogadhatatlan, hogy Olaszország csak a családok esetében ismeri el az alapvető emberi jogokat. A hajón tartózkodók mindegyike ember, és rendelkezik emberi jogokkal" - mondta Ruben Neugebauer szóvivő a Sea-Watch hajóján maradt emberekkel kapcsolatban. 

A segélyszervezet Sea-Watch 3 nevű mentőhajója hatvanöt migránst mentett ki szerdán egy gumicsónak fedélzetéről 55 kilométerre Líbia partjai előtt, azóta kikötési engedélyre vár. Neugebauer szerint a migránsok között 15 gyerek van, közülük nyolcan kísérő nélkül, továbbá két csecsemő is a hajón tartózkodik.

Az olasz tárca közlése szerint a Sea-Watch 3 tiszteletben tartja a rendvédelmi szervek figyelmeztetését és azt az utasítást kapta, hogy hajózzon Tunéziába.

Róma végül annak ellenére engedélyezte az említett 18 ember belépését, hogy Matteo Salvini olasz belügyminiszter ezt megelőzően nem sokkal ismételten megtagadta a civilszervezet hajójától, hogy kiköthessen Olaszországban. "Minden áron Olaszországba akarnak jönni. Ezek nem mentők, hanem embercsempészek, s ilyenként kezeljük is őket. Az embercsempészek előtt zárva maradnak az olasz kikötők" - emelte ki akkor a bevándorlásellenes Liga kormánypárt vezetője.

A hajó pénteken az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigete mellett volt. "Azt várjuk, hogy hamarosan kiköthessünk Lampedusán. Nagyon feszült az egészségügyi helyzet a fedélzeten" - közölte Neugebauer a nap folyamán. Mint mondta, sokan tengeribetegek, sokuknál fennáll a kiszáradás kockázata, egy nő pedig égési sérülések miatt kórházi kezelésre szorul.

Több segélyszervezet is megtagadta a múltban, hogy Tunéziába vigye a Földközi-tengeren kimentett menekülteket, mivel szerintük az észak-afrikai államban a menedékkérők jogsértések veszélyének lennének kitéve.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Hidvéghi Balázs: Félnek Orbán Viktoréktól + videó

Hidvéghi Balázs: Félnek Orbán Viktoréktól + videó

Minden határon túlmegy, ami Brüsszelben történt - így reagált Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének kampányfőnöke a HírTV stúdiójában arra, hogy a kerületi polgármester a belga rendőrséggel akarta a bezárattatni a Nemzeti Konzervatívizmus Konferenciát.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!