2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Zsuzsi asztala 11:00

Külföld

Olaszország a koronavírus-járvány európai gócpontja

Már 29 halottja van a koronavírus fertőzésnek Olaszországban. A mediterrán ország számít a kontinens gócpontjának, több mint ezren betegedtek meg a koronavírustól. Lombardia térségében a kórházak az összeomlás szélén állnak. Az olaszok az Európai Uniótól kérnek segítséget, hogy legyen elég szájmaszk a betegség megfékezésére.

  • Olaszország a koronavírus-járvány európai gócpontja

A lombardiai Lodi kórházában már nem tudnak új betegeket fogadni, Cremona kórházában pedig minden orvos és ápoló egy hete majdnem megállás nélkül dolgozik. Az olaszok az Európai Uniótól kérnek segítséget, hogy legyen elég szájmaszk az országban a betegség megfékezésére.

Sokan a járvány gazdasági következményeitől tartanak.

Az adó- és hiteltörlesztéseket felfüggesztik, de a közüzemi és biztosítási díjakra is halasztást adnak. A múzeumok, színházak, mozik újranyitásával a félelmet is oldani akarják. A postahivatalok újranyitására pedig a nyugdíjak kifizetése miatt van szükség. Az iskolák és templomok újbóli kinyitásáról egyelőre nincs szó. Így az oktatást a további hetekben online folytatják.

Az ellenük bevezetett külföldi utazási korlátozási intézkedéseket nehezen viselik az olaszok – mondta el a Hír Televíziónak a Velencében élő Szűcs Claudia. A nagyobb gondot azonban az okozza, hogy elmaradnak a turisták.

"Velencében, Velence belvárosában, mert itt élek, ezt én tapasztalom, személyesen, én úgy 20 éve nem csak én, aki ott született, aki ott él, nem láttam ilyet, teljesen üres a város, a gazdaság biztos nagyon nehéz lesz, nagyon nehéz lesz elkezdeni, tehát nem csak most nehéz, ez a kritikus hét, hanem hogy elkezdeni nehéz lesz, az lesz a legnehezebb."

- mondta Szűcs Claudia.

A vírus terjedésétől félve időközben vesztegzár alá helyezték az olasz hatóságok a Sea Watch-3 és az Ocean Viking civil hajókat. A Sea Watch-3 csütörtökön kötött ki 194 illegális bevándorlóval a fedélzetén a szicíliai Messinában. A fedélzeten lévő ötfős orvosi csapat az olasz egészségügyi hatóságokkal közösen végezte el minden utason a koronavírus kimutatására szolgáló tesztet. A vizsgálatok nem mutattak ki fertőzöttet.

A fertőzöttek számának további emelkedését várja az olasz egészségügyi tárca

Az olasz egészségügy a koronavírus-fertőzés további terjedésével számol Pierpaolo Sileri egészségügyi miniszter-helyettes vasárnapi bejelentése szerint.

Pierpaolo Sileri a SkyTg24 hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy a pozitív koronavírusteszttel rendelkezők száma meghaladta az ezret, számuk tovább fog emelkedni.

Hozzátette, hogy a legtöbb esetet regisztráló Lombardia és Veneto tartományban az egészségügyi tárca az intenzív osztályok befogadási kapacitásának növelésén dolgozik.

"Világos, hogy sokan lesznek, akiket intenzív osztályon kell kezelni, mivel Olaszország az öregek országa, akik veszélyeztetettebbek a vírushelyzetben" - fejtette ki Pierpaolo Sileri.

Az olasz statisztikai hivatal adatai szerint az olasz lakosság több mint 22 százaléka 65 év fölötti. A 80 évnél idősebbek aránya 7 százalék.

Az egészségügyi tárca helyettes vezetője megjegyezte, hogy a kórházak "megrohamozásának" elkerülésére a betegfogadási rendszer átalakításán dolgoznak. Ezt szolgálják a lombardiai és venetói kórházak bejáratainál felállított sátrak, amelyekben azonnal különválasztják az enyhe és súlyosabb tünetekkel érkezőket.

A polgári védelmi hatóság szombat esti adatai szerint 1128-ra nőtt a fertőzöttek száma, 38 százalékukat kell kórházban ápolni. Az eddigi 29 halott kivétel nélkül más betegségekben is szenvedő idős ember volt.

Lombardia tartomány egészségügyi hatóságai egy külön kórház kialakítását szorgalmazták a koronavírus-fertőzöttek ellátására. Visszahívták a már nyugdíjban levő orvosokat és azonnali szerződést ajánlanak a munkára jelentkező ápolóknak. A legtöbben, több mint hatszázan ebben az északnyugat-olaszországi térségben betegedtek meg és 26-an haltak meg Lombardiában.

Veneto vasárnapi adatai szerint az eddigi 223 fertőzöttből 59-en szorulnak kórházi kezelésre. A számok azt mutatják, hogy nincsen semmilyen járvány - mondta Luca Zaia venetói kormányzó, aki szerint pánik helyett újra kell indítani az életet. Kijelentette: legszívesebben feloldaná a karantént a venetói Vo' Euganeo területén is, ahol még egy hétig tart a vesztegzár.

Lombardiában, Venetóban és Emilia Romagnában március 8-ig meghosszabbították az oktatási szünetet. További négy északi régióban újrakezdődik az oktatás, ismét megnyitnak a múzeumok, mozik is. Piemontéban szerdától indul újra a tanítás, Liguriában egyedül Savona térségében tartanak továbbra is zárva az iskolák.

A legutolsó esetek között van egy karanténba helyezett család a Róma közeli Fiumicinóban: egy nő idős rokonát Lombardiában ápolta, hazatérése után vette észre magán a tüneteket. Fiumicinóban két iskolát és egy uszodát is bezártak.

Az olasz kormány folyamatos intézkedéssel igyekszik segíteni a koronavírustól sújtott gazdaságot. A becslések a hazai össztermék (GDP) 1 és 3 százaléka közötti kiesést vetítenek előre nyárig. Az idegenforgalom 22 millió turista távolmaradásával számol, ennyien látogatják Velencét évente.

Roberto Gualtieri pénzügyminiszter - az utóbbi napokban előirányzott 900 millió euró után - további 3,6 milliárdos rendkívüli költségvetési csomagról beszélt, amely Olaszországot az európai stabilitási paktum paramétereinek túllépésére kényszerítené. Matteo Salvini, a jobbközép ellenzék vezetője parlamenti támogatást ígért az esetleges pénzügyi beavatkozásokhoz. A kormány egész Olaszországban adófizetési kedvezményeket tervez bevezetni. Az északolasz tartományok vezetői azonban úgy reagáltak, az intézkedések elégtelenek, a kormány "morzsákat" dob nekik.

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Bayer: A migránsok szabadon erőszakolhatnak Németországban

Bayer: A migránsok szabadon erőszakolhatnak Németországban

Három évvel ezelőtt, 2020. szeptemberében, Hamburgban a Stadtparkban kilenc migráns megerőszakolt egy 15 éves német kislányt. A csoportos nemi erőszak több mint 3 órán keresztül tartott, több, mint három órán keresztül kínozták ezt a szerencsétlen gyereket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!