2020. április 7.,
kedd, Herman napja

Olasz tüntetők akartak csatlakozni a sárgamellényesekhez

Hír TV

2019. február 10., vasárnap 16:32, frissítve: vasárnap 16:39

Olasz demonstrálók akartak átjutni a francia határon, hogy csatlakozzanak a sárgamellényes tüntetőkhöz. A csoportot a rendőrök állították meg. A párizsi demonstrálók egyébként szombaton ismét az utcára vonultak; a tüntetők 3 hónapja tiltakoznak Emmanuel Macron politikája ellen.

Rendőrség állja útját annak a mintegy 200 sárgamellényes tüntetőnek, akik megpróbáltak átkelni a dél-franciaországi olasz határon szombaton. Elmondásuk szerint találkozni akartak a küzdelmeikben osztozó olaszokkal.

„Meglátogattuk tegnap az olaszokat Sanremoban. Meg akartuk mutatni a világnak, hogy míg az olasz és francia vezetőik között ellentét van, az emberek ügye közös. Ugyanattól szenvedünk, nagyon sok hasonló követelésünk van. Szeretnénk, ha az egész világ megértené, hogy Európa jelenlegi állapotában fojtogat bennünket. Az emberek Európáját akarjuk” – mondta egy cannes-i demonstráló. 

Franciaország csütörtökön hívta vissza a Rómában akkreditált nagykövetét, miután az olasz politikai vezetők az elmúlt hónapokban sorozatosan támadták a párizsi kormányt. Az olasz populista-elitellenes Öt Csillag mozgalom vezetője, Luigi Di Maio, miniszterelnök-helyettes csütörtökön bejelentette, hogy meg fogja látogatni a sárgamellényesek vezetőjét, és találkozik a mozgalom európai parlamenti jelöltjeivel.

A határnál gyülekező sárgamellényesek képviselője, Maxime Nicolle szerint azonban ők nem állítottak semmilyen választási listát, vezetőjük pedig nincs.

„Az olaszok, élükön Luigi Di Maióval olyan mozgalmat támogatnak, amiről semmit sem tudnak. Hogy mi erre a bizonyíték? – kérdezte Nicole. – Di Maio Franciaországba jön, hogy találkozzon a sárgamellényesek vezetőjével, és egy olyan listát tekint meg, amit a mozgalom nem támogat, meg sem kérdeztek erről minket. Mi csak igazságot akarunk. Azért megyünk az olaszokhoz, hogy elmondjuk nekik, hogy Franciaországban nem erről van szó. Egy olyan társadalmi, apolitikus mozgalomról van szó, aminek elege van abból, hogy nem képes normális életszínvonalon élni, míg milliárdosok, részvényesek és lobbisták milliárdokat keresnek évente.”

A sárgamellényes mozgalom több mint 3 hónapja indult Franciaország-szerte, eleinte a kormány tervezett üzemanyagár-emelése ellen, ám a demonstráció hamar Macron-ellenes tiltakozássá alakult át. A mozgalom a közösségi médiában bejelentette azt is, hogy indulnak a májusi európai parlamenti választásokon is, ezt azonban sokan elítélik, és az eredeti cél elferdítésének látják.

„Az igazi sárgamellényes nagyon egyszerű: ő egy olyan ember, aki elismeri, hogy ez egy vezető nélküli polgári mozgalom. Egészen egyszerűen ennyi. Aztán ott van a hamis sárgamellényes, aki félreértéseket kreál. Ez bárki lehet: szakszervezetek, politikusok vagy akár valaki személyes egójának megtévesztő hadjárata, és így tovább.”

A sárgamellényesek tüntetésének 13.hétvégéjén több mint 50 ezer ember vonult a francia utcákra, közülük mintegy négyezren a fővárosban tiltakoztak. A Nemzetgyűlés épülete melletti rendőrségi összecsapásokban egy férfi elvesztette az ujjait, több rendőr is megsebesült.