2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Nyugat-Európában már enyhítenek a korlátozásokon

Nyugat-Európában az ünnepek közeledtével egyre több ország enyhít a korlátozásokon. Keleten azonban továbbra is lassan javul a járványgörbe. A kórházi ágyak kapacitása szinte minden országban elérte a maximumot. Az egészségügyi dolgozókon továbbra sem csökken a nyomás.

  • Nyugat-Európában már enyhítenek a korlátozásokon

Nem hadgyakorlat, csak előkészület - még ha katonák is a résztvevők. A december elején kezdődő országos tesztelést modellezik az Osztrák Szövetségi Hadsereg kiképzési részlegének tagjai.

Az önkéntes és ingyenes szűrés szerdán kezdődik. Először a nyugati tartományokban. Ott, ahol a februárban gócpontok alakultak ki néhány síközpontban.

A tervek szerint naponta 15 ezer embert vizsgálnak majd meg. A cél pedig továbbra is az, hogy amennyire lehet, ellaposítsák a járványgörbét, nehogy összeomoljon az egészségügyi ellátórendszer.

Adományokból építenek kórházakat Romániában. Keleti szomszédunk költi a legkevesebbet az egészségügyre az egész Európai Unióban. A koronavírus miatt azonban rendkívül nagy a nyomás orvosokon és az ápolókon.

,,Az egészségügyi rendszer rendkívül alacsony szinten van. Remélem, hogy a közvélemény nyomása erősebb lesz a kormány számára, és változás lesz, különben nem tudom mi fog történni. Gondoljunk csak arra, hogy vannak olyan kórházak, amelyek 50-60 évesek''

- nyilatkozta az Adj életet nevű civil szervezet alapítója.

Az országban napok óta nyolcezer felett van az újonnan regisztrált fertőzöttek száma és több mint 1200 ember fekszik az intenzív osztályokon. 

Riasztóan nőtt a fertőzöttek száma Szerbiában. A 7.2 millió lakosú országban napok óta 7 ezer felett regisztrálják az új eseteket. A legfertőzöttebb régió Belgrád és környéke. Eddig több mint 163 ezren betegedtek meg. Az egyik Vajdasási kórház igazgatója arról számolt be, hogy soha nem érkezett hozzájuk egyszerre ennyi beteg, mint az utóbbi hónapokban. A koronavírusért felelős krízisközpont vezetője azonban optimista.

,,Nyilvánvaló, hogy válsághelyzet van, számíthatunk rá, hogy elérjük a plafont. Lassan érezhető a bevezetett intézkedések hatása. A jövő héttől csökkenhetnek a számok''

- nyilatkozta a szerb járványügyi szakember.

Sorban állnak az emberek az egyik áruház előtt Párizsban. Míg Európa keleti részén további szigorítások lehetőségét mérlegelik, Franciaországban egy hónap után újranyithatnak a boltok. Azonban a vásárlás továbbra is rendhagyó módon történik.

,,Nyolc nappal ezelőtt jött az új szabályozás, úgyhogy viszonylag új. Nyolc négyzetméterenként tartózkodhat egy ember. Megpróbáljuk kiszámolni, hogy egy ember körülbelül hány lépést tesz a boltban. Így ellenőrizhetjük, hogy a határon belül maradunk-e, amit matricákkal is jelzünk.''

- mondta a legnagyobb párizsi áruház igazgatója.

A kórházi dolgozók abban bíznak, hogy az emberek felelősen viselkednek a korlátozások enyhítésének ellenére is. Mivel az egészségügyi intézmények továbbra is 90%-os telítettséggel működnek.

Az üzletek december 1-jétől Belgiumban is megnyitnak. De a társadalmi korlátozásokat az ünnepek ideje alatt is fenntartják. Ez pedig azt jelenti, hogy minden háztartás, csak maximum egy vendéget fogadhat.

,,Habár a helyzet most kevésbé drámai, mint néhány héttel ezelőtt, továbbra is terjed a vírus. A kórházakon nagy a nyomás. Ez pedig azt jelenti, hogy a vírus még mindig kötünk van''

- figyelmeztetett a miniszterelnök.

A politikus hozzátette: további enyhítéseket akkor vezetnek be, ha az új fertőzések napi száma 800, a kórházi felvételek száma pedig 75 alá szorul.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

Az ukrajnai infrastruktúrát ért támadások után jelentős áramszünetekkel kell számolnia a lakosságnak - jelentette Dunda György a HírTV Napindító című műsorában. A kárpátaljai tudósító arról is beszélt, hogy Kijev miként tudta jelentősen megnehezíteni a külföldre menekült hadköteles férfiak életét.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!