2023. 12. 08. Péntek Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A közvetítő 11:00

Külföld

Nyolc év után fellélegezhetnek a görögök, bár nem túl optimisták

Nyolc év után hétfőn Görögország megszabadul a nemzetközi pénzügyi gyámság alól: augusztus 20-án jár le a harmadik pénzügyi mentőcsomag hatálya. A kényszerű megszorító lépések meghozták a piacok bizalmát, de a görög életszínvonal csökkent, a görög átlagemberek nem túl optimisták gazdasági jövőjüket illetően.

  • Nyolc év után fellélegezhetnek a görögök, bár nem túl optimisták

2010. április 23-án az akkori görög miniszterelnök, Jorgosz Papandreu drámai hangú televíziós bejelentést tett. Tudatta az ország polgáraival, hogy kormánya kényszerű lépést tesz: az adósságspirál megállítására igénybe veszi az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap pénzügyi mentőcsomagját.

Görögország a 2008-as gazdasági válság legnagyobb áldozata lett: lefékeződött a növekedés, néhány év alatt egyharmadával nőtt az adósságállomány, a költségvetési hiány 6 százalékra emelkedett. 2009-ben az ország adósbesorolását a nagy hitelminősítők lerontották, ami azt jelenti, hogy egyre magasabb kamatokkal tudott csak hitelt felvenni. 2010-re látszott: felhalmozott adósságait már a rossz feltételekkel felvett hitelekkel sem tudja törleszti, beállt a csődhelyzet.

A kormányzat megszorító intézkedéseket vezetett be, az emiatt kitört tiltakozásokat a rendőrség hatósági erőszakkal fojtotta el. A 110 milliárd eurós mentőöv megmentette Görögországot, de nemzetközi pénzügyi felügyelet alá került, az IMF feltételei pedig a további megszorítások voltak. Adóemelés, bér- és nyugdíjcsökkentés, több szektorban (pl. az egészségügyben, az oktatásban és a szociális ellátórendszerben) kiadáscsökkentés.

Ennek következménye a fogyasztás drasztikus visszaesése, a kisvállalkozások tömeges csődje, a munkanélküliség drámai növekedése lett. Az elégedetlenség pedig egy euroszkeptikus pártot, a Szirizát emelte kormányra a 2015-ös választásokon.

„Nincs többé mentőcsomag, se alávetettség, se zsarolás” – jelentette ki Alekszisz Ciprasz, a Sziriza elnöke.

A Ciprasz-kormány először azzal fenyegetett, hogy kilép az egyezményekből, de az évek során reformintézkedéseivel visszanyerte a piacok bizalmát. Athén az elmúlt években még két mentőcsomag igénybevételére kényszerült, az utolsó hatálya hátfő, augusztus 20-án jár le. Görögország tehát visszanyeri pénzügyi függetlenségét, és az euróövezetből sem zárták ki. Ettől függetlenül a görögök továbbra is pesszimistán látják jövőjüket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Katarba invitálta volna az EP elnökét Eva Kaili

Katarba invitálta volna az EP elnökét Eva Kaili

Csaknem egy évvel az eset napvilágra kerülése után újabb és újabb részletek derülnek ki a brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatban. Az egyik fő gyanúsított, a volt EP-alelnök Eva Kaili például a katari futball-világbajnokságra invitálta Roberta Metsola EP-elnököt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!