2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

Nyolc év után fellélegezhetnek a görögök, bár nem túl optimisták

Nyolc év után hétfőn Görögország megszabadul a nemzetközi pénzügyi gyámság alól: augusztus 20-án jár le a harmadik pénzügyi mentőcsomag hatálya. A kényszerű megszorító lépések meghozták a piacok bizalmát, de a görög életszínvonal csökkent, a görög átlagemberek nem túl optimisták gazdasági jövőjüket illetően.

  • Nyolc év után fellélegezhetnek a görögök, bár nem túl optimisták

2010. április 23-án az akkori görög miniszterelnök, Jorgosz Papandreu drámai hangú televíziós bejelentést tett. Tudatta az ország polgáraival, hogy kormánya kényszerű lépést tesz: az adósságspirál megállítására igénybe veszi az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap pénzügyi mentőcsomagját.

Görögország a 2008-as gazdasági válság legnagyobb áldozata lett: lefékeződött a növekedés, néhány év alatt egyharmadával nőtt az adósságállomány, a költségvetési hiány 6 százalékra emelkedett. 2009-ben az ország adósbesorolását a nagy hitelminősítők lerontották, ami azt jelenti, hogy egyre magasabb kamatokkal tudott csak hitelt felvenni. 2010-re látszott: felhalmozott adósságait már a rossz feltételekkel felvett hitelekkel sem tudja törleszti, beállt a csődhelyzet.

A kormányzat megszorító intézkedéseket vezetett be, az emiatt kitört tiltakozásokat a rendőrség hatósági erőszakkal fojtotta el. A 110 milliárd eurós mentőöv megmentette Görögországot, de nemzetközi pénzügyi felügyelet alá került, az IMF feltételei pedig a további megszorítások voltak. Adóemelés, bér- és nyugdíjcsökkentés, több szektorban (pl. az egészségügyben, az oktatásban és a szociális ellátórendszerben) kiadáscsökkentés.

Ennek következménye a fogyasztás drasztikus visszaesése, a kisvállalkozások tömeges csődje, a munkanélküliség drámai növekedése lett. Az elégedetlenség pedig egy euroszkeptikus pártot, a Szirizát emelte kormányra a 2015-ös választásokon.

„Nincs többé mentőcsomag, se alávetettség, se zsarolás” – jelentette ki Alekszisz Ciprasz, a Sziriza elnöke.

A Ciprasz-kormány először azzal fenyegetett, hogy kilép az egyezményekből, de az évek során reformintézkedéseivel visszanyerte a piacok bizalmát. Athén az elmúlt években még két mentőcsomag igénybevételére kényszerült, az utolsó hatálya hátfő, augusztus 20-án jár le. Görögország tehát visszanyeri pénzügyi függetlenségét, és az euróövezetből sem zárták ki. Ettől függetlenül a görögök továbbra is pesszimistán látják jövőjüket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Menczer Tamás: Megvan a 20.000 aláírás! + videó

Menczer Tamás: Megvan a 20.000 aláírás! + videó

Néhány óra alatt összegyűjtötte az európai parlamenti választáshoz szükséges húszezer aláírást a Fidesz–KDNP - jelentette be a kormánypártok kommunikációs igazgatója. Menczer Tamás azt mondta: a munkát folytatják, a cél, hogy minél több emberhez jussanak el.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!