2021. 09. 28. Kedd Vencel napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Nyelvi viharok dúlnak a németországi iskolákban

Két német tartományban is megkezdődött már az iskola, miközben a vakációról lassan visszatérő közvélemény máris Carsten Linnemann CDU/CSU-frakcióvezető-helyettes felvetését vitatja. Ő úgy véli, nincs helyük az iskolában azoknak a gyerekeknek, akik alig értenek németül. Egy lapunknak nyilatkozó szakember szerint a fő gond sokszor inkább a bevándorlócsaládok felfogásával van.

Berlinben és Brandenburgban már javában tart az új iskolaév, és hamarosan megkezdődik a további 14 német szövetségi tartomány legtöbbjében is. De Carsten Linnemann kereszténydemokrata politikus, a CDU/CSU pártszövetség Bundestag-frakciójának helyettes vezetője máris jókora követ hajított a német politika még langymeleg nyári állóvizébe.

– Semmi keresnivalója az általános iskolában annak a gyereknek, aki alig beszél és ért németül – mondta a politikus egy lapinterjúban, hozzátéve, az érintett gyerekeknek elő kellene írni, hogy iskola-előkészítőbe (Vorschule) járjanak. Noha a párhuzamos bevándorlótársadalmak elterjedésétől tartó, észak-rajna–vesztfáliai Linnemann – a Ruhr-vidéket is magába foglaló legnépesebb tartomány iparvárosaiban a legsúlyosabb az integrációs helyzet – később visszakozott, mondván, senkit nem akar kirekeszteni, ám szavai még a saját pártján belül sem feltétlenül találtak pozitív fogadtatásra.

– Populista balhé, teljesen téves út a beiskolázás elhalasztása – mondta Karin Prien, Schleswig-Holstein CDU-s oktatási minisztere. Németországban az oktatásügy jórészt tartományi hatáskörben van. Baloldali politikusok is beszálltak a vitába. Marja-Liisa Völlers, a CDU/CSU-val nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták illetékese szerint Linnemann kijelentése az idegenek megszégyenítésével ér fel, míg Katja Kipping, a radikális Linke vezetője a „jobboldali ingoványban való szavazatszerzésről” beszélt.

Az ősszel három tartományban is választásokat tartanak. Német oktatási szakemberek is vitatták a felvetést – pró és kontra. Az azonban bizonyos, hogy a kérdés sokakat érint: az országban élő 13,4 millió gyerek közül 4,9 millió – bevett német kifejezéssel – „migrációs hátterű”.

A különféle kompetenciákat mérő PISA-felmérés eredményei szerint az utóbbi gyerekek csaknem felének nehezen megy az iskola, ami mindenekelőtt a gyenge nyelvtudásra vezethető vissza. Az első generációs bevándorlógyerekek négyötöde nem németül beszél a családjával, de a másod­generációsok fele is más nyelven kommunikál otthon.

– A nyelv nagyon fontos integrációs eszköz, de sok múlik azon, hogy az adott gyerek milyen közegből érkezik nap mint nap az iskolába, milyen kultúrát hoz magával, a családja egyáltalán fontosnak tartja-e a tanulást vagy akár a német nyelvet. Egy évekig elhúzódó menekülteljárásnál például azt sem tudhatják biztosan, a végén valóban szükség lesz-e majd a németre – mondta a tizenöt éve Németországban élő germanista, Bitter Ákos.

A bajorországi Regensburgi Egyetem tudományos munkatársa – aki korábban maga is tanított németre egy főként afgánokból álló migránscsoportot – a saját környezetéből említ egy példát: a szíriai hátterű családban a szülők is jól tudnak németül, a kislányuk pedig még jobban beszél, de az írás-olvasással már gondja van. – Akit az anyanyelvén, arabul sem tanítottak meg rendesen írni, annak nincs viszonyítási pontja, az idegen nyelv még nehezebben megy neki – mondja.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Kedvezőtlenül érintheti Magyarországot, ha Olaf Scholz lesz a német kancellár

Amennyiben Németország következő kancellárja a szociáldemokrata Olaf Scholz lesz, akkor a Magyarországra nehezedő nyomás is erősödhet 2021. szeptember 27.

Súlyos a helyzet Romániában

Romániában félő, hogy a kórházak intenzív osztályai nem fogják bírni a nyomást 2021. szeptember 27.

Több uniós állam is a magyar rezsicsökkentést tervezi lemásolni

Oláh Dániel a Makronóm gazdasági portál főszerkesztője arról beszélt Globál című műsorunkban, hogy több ország a magyar rezsicsökkentést tervezi lemásolni. 2021. szeptember 27.

Legfrisebb híreink

Elindul a Zöld Otthon Program

Egy hét múlva indul a Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon Programja az új, energiatakarékos ingatlant vásárló családok számára.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!