2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Külföld

Nők nyerték a Miss Universe szépségversenyt

Két transznemű is bejutott a nemzetközi döntőbe, egyikük helyezést is szerzett.

  • Nők nyerték a Miss Universe szépségversenyt

Habár óriási vitát gerjesztett, hogy biológiai férfiak indultak, sőt Hollandiában és Portugáliában elsők lettek szépségversenyeken, a transzneműek a Miss Universe döntőjét azért (még) nem nyerték meg – írja a Magyar Nemzet. Úgy tűnik, emiatt azonban egyáltalán nem csalódottak, mert legalább megmutatták magukat.

Hétvégén El Salvador adott otthont a Miss Universe 2023 döntőjének, amely több szempontból is történelmet írt. Arra 2018-ban ugyan már volt példa, hogy egy transznemű mérette meg magát, most először azonban ketten is voltak: a holland és a portugál versenyző.

Rikki Valerie Kolle már azzal a címlapokra került, hogy nyáron Hollandia szépségkirálynőjévé választották. A felháborodott internetezők valósággal szétszedték, amiért egy biológiai férfi nyert, és ezzel elvette a lehetőséget biológiai nők elől. A mögötte végző második helyezett is úgy nyilatkozott, „idő kell számára”, hogy feldolgozza a történteket.

A transzgender modell menetelése azonban El Salvadorban véget ért, a legjobb húszba sem jutott, azaz nem szerzett helyezést.

Szerepléséről Instagram-oldalán is megemlékezett. – Mennyire élveztem, és micsoda élmény volt, beleadtam mindent, és megmutattam magam. Boldog vagyok, és kiállok mindenért, amit tettem – írta. Hozzátette, ha nem is ért el helyezést, az ő fejében a csúcsra ért.

Láthatóvá tettem a közösségemet ezen a hatalmas színpadon. Átadtam az üzenetem, és felhívtam rá a figyelmet

– magyarázta, nem is titkolva, hogy a hírverést a transzneműség elfogadtatására akarta felhasználni. „Nemzeti ruhájának” is a szivárványszínű darabot választott:

Nem volt egyedül, El Salvadorban ugyanis Portugáliát egy másik biológiai férfi, Marina Machete képviselte. Ő az első húsz legszebb lány közé is bekerült – ezért „holland nővére” gratulált is neki. A portugál versenyző is bevallottan aktivistaként azon dolgozik, hogy minden magát transzneműnek valló megkapja a neki szükséges orvosi kezelést.

A 72. Miss Universe abban is történelmet írt, hogy a húsz legszebb lány közé került Nepál képviseletében egy plusz size modell, a 80 kilogrammos Jane Dipika Garrett is. És először indult a versenyen pakisztáni szépség, igaz Erica Robin az apró keresztény kisebbséghez tartozik, de a fürdőruhás számnál így is burkiniben lépett színpadra.

Az első három helyezett Miss Nicaragua, Miss Thaiföld és Miss Ausztrália lettek.

A teljes cikket a Magyar Nemzet Online-on olvashatják. 

Borítókép: Sheynnis Palacios nicaraguai szépségkirálynő, a Miss Universe 2023 győztese. (Fotó: Facebook/Miss Universe)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!