2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Nógrádi György a hatvan évvel ezelőtti Kennedy-gyilkosságról

Hatvan évvel ezelőtt, 1963. november 22-én John Fitzgerald Kennedy, az Amerikai Egyesült Államok 35. elnöke egy merényletben meghalt. A mai napig nem tudni pontosan, hogy ki és miért végezte ki a valaha volt legfiatalabb amerikai elnököt. Az egykori amerikai elnökről Nógrádi György biztonságpolitikai szakember beszélt.

  • Nógrádi György a hatvan évvel ezelőtti Kennedy-gyilkosságról

Kennedy elnöki beiktatására 1961. január 20-án került sor, amikor felesküdött az USA 35. elnökének. Ekkor hangzott el:

„Ne azt kérdezd, hogy az országod mit tehet érted, hanem azt, hogy Te mit tehetsz az országért.”

Nógrádi György a Magyar Nemzetnek felidézte, Kennedy az elnöksége alatt rengeteg reformot vezetett be, fellépett a feketék jogainak érvényesítéséért, és ezért képes volt katonákat is küldeni, egy olyan szociális programot indított, amiben a kutatásokat, az oktatást és az egészségügyet is támogatta. 

Fellépett az egész Amerikát behálózó maffiával szemben is. Nemzetközi színtéren megváltoztatta az azonnali atomcsapás elvét, azaz ha bárhol támadtak volna egy hadosztállyal a szovjetek, akkor egy hadosztállyal mentek volna az amerikaik is, nem pedig atomot dobtak volna rájuk. Észrevette, hogy a szocialista világrendszer nem egységes, és külön kezdett tárgyalásokba Jugoszláviával és a lengyelekkel − mondta el a szakértő.

Rengeteg ellensége volt

Nagyon érdekes Kennedy élete. Szentül hitte, hogy ő nyolc éven át elnök lesz, majd őt Robert öccse követi, majd pedig Ted Kennedy jön nyolc évig. Rengeteg ember szerette, de nagyjából ugyanannyi gyűlölte is. A kubaiak soha nem bocsátották meg neki, hogy nem intézte el Fidel Castrót

− tette hozzá Nógrádi.

Nem lehet tudni, hogy miért ölték meg. Ami biztos, hogy elment 1963. november 22-én Texasba a következő évi előválasztásra kampányolva. Oda, ahol hatalmas a bűnözés, és ahol az érkezése előtti napokban már újsághirdetéseket tettek közzé, hogy körözik őt − fejtegette a szakértő.

– Az, akit ezzel gyanúsítottak, Lee Harvey Oswald, ő nem tehette, hiszen nem tudott volna ilyen rövid idő alatt három lövést is leadni. Egy helyi bártulajdonos megölte az elkövetőt felháborodásában, de ő a börtönben veszítette az életét, mielőtt bármit megtudhattunk volna. Az összes prostituált, aki a bárban dolgozott, mindet megölték. Ellene voltak a déli demokraták, a kubaiak gyűlölték, a maffia is ellene volt. 

Soha nem derül már ki, hogy pontosan mi történhetett

 − zárta szavait a szakértő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön szerint van olyan uniós vezető, aki a békében érdekelt?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!