2024. 06. 24. Hétfő Iván napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Külföld

Nincs egyértelmű összefüggés a tesztelés és a járványgörbe között Szlovákiában

Nincs egyértelmű összefüggés a szlovák koronavírus-adatok alakulása és a tesztelés között.

  • Nincs egyértelmű összefüggés a tesztelés és a járványgörbe között Szlovákiában

A lakosság tömeges tesztelését ugyanis akkor végezték, amikor amúgy is kijárási tilalom volt az országban. Pozsony inkább ismét kijárási tilalmat rendelt el a múlt héten. Vasárnap pedig már meg is kezdik a lakosság tömeges oltását.

Sorban állnak a szlovák lakosok november hetedikén, Zsolnán, a tömeges lakossági tesztelés napján. Az öt és fél millió lakosú Szlovákiában a tesztelés első fordulójában hivatalos adatok szerint mintegy 3,6 millióan, a másodikban valamivel több mint kétmillióan vettek részt. A viszonylag jelentős tömeg ellenére tartós megoldást nem hozott a lépés.

Az adatok azt mutatják, hogy Szlovákiában október elején kezdett emelkedni a napi fertőzésszám. Még akkor kijárási korlátozásokat léptettek életbe. Ezzel párhuzamosan kezdték november első két hétvégéjén tesztelni az egész ország lakosságát. A napi esetszám rövid ideig látszólag esni kezdett, azonban nem sokkal később ismét drasztikus emelkedésnek indult.

A pozsonyi kormány újra kijárási korlátozásokat vezetett be múlt szombattól, amely a jelenlegi tervek szerint január 10-ig marad érvényben. A december 19-étől hatályos korlátozás ugyanakkor nem vonatkozik a munkába járásra, valamint azokra sem, akik élelmiszert vagy üzemanyagot vásárolnak. Szintén nem érinti azokat, akik postára, bankba, orvoshoz vagy egyházi szertartásra mennek.

Mindeközben vasárnap kezdik meg a lakosság koronavírus elleni oltását. Az első 10 ezer adag vakcina szombaton érkezik az országba. Abból az idősotthonok, illetve más egészségügyi intézmények alkalmazottait és a kritikus infrastruktúrában dolgozók kapnak.

Szlovákiában az elmúlt napokban Igor Matovic kormányfőnek és több vezető politikusnak is pozitív lett a koronavírus tesztje. A fertőzéssel regisztrált kormánytagok listája kedden bővült utoljára Eduard Heger pénzügyminiszterrel.

Hír TV 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!