2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Nigériában fegyveresek szabadon engedték az elrabolt iskoláslányokat

Szabadon engedték kedden elrablóik azt a több száz diáklányt, akiket február végén hurcoltak el az északnyugat-nigériai Zamfara állam egy bentlakásos iskolájából - derül ki az állam kormányzójának bejelentéséből.

  • Nigériában fegyveresek szabadon engedték az elrabolt iskoláslányokat

Bello Matawalle az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, az elengedett lányokat a kormányzati hivatal épületébe szállították.

"Összesen 279 lányt raboltak el, és hála Istennek mind itt vannak" - jelentette ki az újságíróknak a kormányzó, aki később összehívott sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy "bűnbánó banditák" segítettek a lányok biztonságba helyezésében. Hozzátette, hogy a műveletben részt vevő egykori bűnözők a kormányzattal együttműködve igyekeznek a térség biztonságának a helyreállításában is.

A tájékoztatás szerint a műveletben a hadsereg és a rendőrség is részt vett.

Muhammadu Buhari nigériai elnök közleményben üdvözölte a diáklányok kiszabadulását, egyúttal nagyobb elővigyázatosságra szólította fel a hatóságokat, és arra figyelmeztetett, hogy ha fizetnek az emberrablóknak, az csak növeli az emberrablások számát.

A diáklányokat február 26-án hajnalban rabolták el egy középiskolából Jangebe városban.

Alig több mint három hónap alatt ez volt a harmadik gyerekrablás Nigéria északnyugati részén. A nyugat-afrikai országban rendszeresek a tömeges emberrablások. Ehhez a módszerhez folyamodnak többek között a térségben tevékeny iszlamista terroristák, akik lányokat és nőket kényszerítenek arra, hogy dzsihadistákkal házasodjanak össze, vagy öngyilkos robbantásos merényleteket kövessenek el, másokat pedig dolgoztatnak. Más esetekben pedig bűnszervezetek rabolnak el gyerekeket azért, hogy váltságdíjat követeljenek értük.

A zamfarai hatóságok és az állam területén aktív fegyveres csoportok közt már egy éve folynak a fegyverletételt célzó tárgyalások.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!