2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Netanjahu és Johnson: Irán nem juthat atomfegyverhez

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és Boris Johnson brit miniszterelnök londoni találkozóján egyetértett abban: meg kell akadályozni, hogy Irán atomfegyverhez jusson - közölte a brit kormányfői hivatal csütörtökön.

  • Netanjahu és Johnson: Irán nem juthat atomfegyverhez

"A miniszterelnökök egyetértettek annak szükségességében, hogy megakadályozzák Iránt abban, hogy atomfegyverhez jusson, és megfékezzék további destabilizáló viselkedését. A brit kormányfő párbeszédet és diplomáciai megoldást sürgetett" - mondta a brit kormány egyik szóvivője. Hozzátette: Johnson már alig várja, hogy betekintést nyerhessen az Egyesült Államoknak az izraeli-palesztin konfliktus rendezését célzó javaslataiba.

Netanjahu méltatta a brit kormányfőt az antiszemitizmus elleni rendíthetetlen álláspontja és Izrael biztonságának támogatása miatt.

Az izraeli miniszterelnök még útban Londonba, a kormánygépen adott nyilatkozatában felszólította a nagyhatalmakat, ne bocsátkozzanak párbeszédbe Iránnal.

"Ez nem annak az ideje, hogy tárgyaljunk Iránnal. Ez az Iránra gyakorolt nyomás fokozásának ideje" - hangoztatta Netanjahu.

Az izraeli kormányfő kijelentését megelőzően Donald Trump amerikai elnök jelezte egy találkozó lehetőségét Haszan Róháni iráni államfővel az iszlám köztársaság nukleáris programja és az emiatt elrendelt szankciók miatt kialakult válság rendezésére. A Reuters hírügynökség meg is jegyezte, hogy ez ritka esete a nyilvánosságra került nézeteltéréseknek Netanjahu és Trump között. Az izraeli miniszterelnök korábban Franciaországnak is azt tanácsolta, hogy álljon el diplomáciai közvetítési kísérleteitől.

Róháni szerdán jelentette be, hogy Irán szeptember 6-tól egy harmadik fázisban tovább korlátozza a 2015-ös többhatalmi atomalkuból fakadó kötelezettségvállalásait, és az urándúsításhoz használt korszerű centrifugák fejlesztésébe kezd.

Netanjahu ezt újabb kötelezettségszegésnek, illetve provokációnak nevezte Irán részéről.

Az izraeli miniszterelnök a nap folyamán Mark Esper amerikai védelmi miniszterrel is találkozik Londonban. Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter, akit a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet idézett, arról beszélt, hogy Netanjahu és Esper a Szíria, Libanon és Irak térségében zajló minden eseményt meg fognak beszélni, ami a Reuters szerint burkolt utalás a titkos izraeli katonai műveletekre a régióban.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!