2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Külföld

Nemzetközi össztűz alatt az uniós vakcinabeszerzés

Az Európai Bizottság bizakodó, és azt reméli, nyárra a felnőtt lakosság 70 százaléka megkaphatja a koronavírus elleni vakcinát, de egyelőre mindenhol kevés az oltóanyag. Egyre több tagállam bírálja Brüsszel kudarcos beszerzését, és közben új forrásokat keres, hogy minél gyorsabban haladjon az oltás. Ma este 6 órakor kezdődik az uniós állam- és kormányfők online csúcstalálkozója, amelynek egyetlen napirendi pontja a koronavírus elleni küzdelem lesz.

  • Nemzetközi össztűz alatt az uniós vakcinabeszerzés

A legjobb döntés az volt, hogy az Európai Unió tagállamai együtt léptek fel és közösen vásároltak vakcinát több gyógyszergyártótól, mivel a tagállamok saját erejükből képtelenek lettek volna szerződéséket kötni

- jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, majd igyekezett inkább másról beszélni a járvány kapcsán.

A tagállamok vezetői viszont egyre kevésbé látják elfogadhatónak a helyzetet, mert lassan és nagyon kevés oltóanyag érkezik a brüsszeli központi elosztás révén. Ezért egyre több tagország dönt úgy, hogy más forrásokból szerez be vakcinát.

Úgy tűnik, saját országa sem bízik Ursula von der Leyenben. Az Európai Bizottság emiatt vitába is keveredett a német kormánnyal. Brüsszel azzal vádolta Berlint, hogy a közös beszerzésről szóló uniós megállapodás ellenére kezdett külön utas megoldást keresni.

Egyetértek az EU megállapodásaival. Az általunk biztosított további kontingensek nem befolyásolják a jelenlegi uniós szerződéseket. Ennek ismeretében írtuk alá ezt az egyetértési nyilatkozatot, ami a központi eloszlást sem érinti. Egyetlen másik EU-tagállam sem kap később oltást a BioNTech-től, csak azért, mert Németország ígéretet kapott további vakcinákra

- mondta a német egészségügyi tárca szóvivője a napokban arról, hogyan kötöttek megállapodást 30 millió adagról a német gyógyszercéggel.

Markus Söder bajor miniszterelnök a BioNTech vakcinájáról korábban megjegyezte:

nehéz elmagyarázni, hogy egy Németországban kifejlesztett, nagyon jó vakcinával miért kezdtek el máshol hamarabb oltani.

A brüsszeli oltóanyag-beszerzést bírálta hétfőn az osztrák kancellár is. Sebastian Kurz azt mondta, Ausztria Görögországgal és Dániával nyomást kíván gyakorolni az Európai Gyógyszerügynökségre, hogy a lehető leggyorsabban hagyja jóvá a brit AstraZeneca vakcináját.

Kurz szerint a világjárvány után kérdőre kell vonni az uniós döntéshozókat, hiszen az utazási- és a vakcinabeszerzést érintő határozatok sokkal gyorsabban is megjelenhettek volna.

A cseh miniszterelnök egy lapinterjúban kritizálta az uniós intézmények lassúságát. Andrej Babis országa számára egyenesen hátrányosnak nevezte az uniós közös beszerzést.

Ciprus is más utat keres. Fel is vették a kapcsolatot Izraellel, hogy oltóanyagot kérjenek.

A szigetország miniszterelnöke szerint a Brüsszel által beszerzett vakcina mennyisége egyszerűen nem elég ahhoz, hogy megfelelő gyorsasággal haladjon az oltási program.

Kapcsolódó:

Uniós csúcsot tartanak a járvány elleni küzdelemről

Átvilágították a 25 ezer katonát is, mert egyet-kettőt kiemeltek közülük, mondván, hogy azok gyanúsan Trump szimpatizánsok.
 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!