2021. február 27.,
szombat, Ákos, Bátor napja

Nemzetközi össztűz alatt az uniós vakcinabeszerzés

Hír TV

2021. január 21., csütörtök 17:20

Az Európai Bizottság bizakodó, és azt reméli, nyárra a felnőtt lakosság 70 százaléka megkaphatja a koronavírus elleni vakcinát, de egyelőre mindenhol kevés az oltóanyag. Egyre több tagállam bírálja Brüsszel kudarcos beszerzését, és közben új forrásokat keres, hogy minél gyorsabban haladjon az oltás. Ma este 6 órakor kezdődik az uniós állam- és kormányfők online csúcstalálkozója, amelynek egyetlen napirendi pontja a koronavírus elleni küzdelem lesz.

A legjobb döntés az volt, hogy az Európai Unió tagállamai együtt léptek fel és közösen vásároltak vakcinát több gyógyszergyártótól, mivel a tagállamok saját erejükből képtelenek lettek volna szerződéséket kötni

- jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, majd igyekezett inkább másról beszélni a járvány kapcsán.

A tagállamok vezetői viszont egyre kevésbé látják elfogadhatónak a helyzetet, mert lassan és nagyon kevés oltóanyag érkezik a brüsszeli központi elosztás révén. Ezért egyre több tagország dönt úgy, hogy más forrásokból szerez be vakcinát.

Úgy tűnik, saját országa sem bízik Ursula von der Leyenben. Az Európai Bizottság emiatt vitába is keveredett a német kormánnyal. Brüsszel azzal vádolta Berlint, hogy a közös beszerzésről szóló uniós megállapodás ellenére kezdett külön utas megoldást keresni.

Egyetértek az EU megállapodásaival. Az általunk biztosított további kontingensek nem befolyásolják a jelenlegi uniós szerződéseket. Ennek ismeretében írtuk alá ezt az egyetértési nyilatkozatot, ami a központi eloszlást sem érinti. Egyetlen másik EU-tagállam sem kap később oltást a BioNTech-től, csak azért, mert Németország ígéretet kapott további vakcinákra

- mondta a német egészségügyi tárca szóvivője a napokban arról, hogyan kötöttek megállapodást 30 millió adagról a német gyógyszercéggel.

Markus Söder bajor miniszterelnök a BioNTech vakcinájáról korábban megjegyezte:

nehéz elmagyarázni, hogy egy Németországban kifejlesztett, nagyon jó vakcinával miért kezdtek el máshol hamarabb oltani.

A brüsszeli oltóanyag-beszerzést bírálta hétfőn az osztrák kancellár is. Sebastian Kurz azt mondta, Ausztria Görögországgal és Dániával nyomást kíván gyakorolni az Európai Gyógyszerügynökségre, hogy a lehető leggyorsabban hagyja jóvá a brit AstraZeneca vakcináját.

Kurz szerint a világjárvány után kérdőre kell vonni az uniós döntéshozókat, hiszen az utazási- és a vakcinabeszerzést érintő határozatok sokkal gyorsabban is megjelenhettek volna.

A cseh miniszterelnök egy lapinterjúban kritizálta az uniós intézmények lassúságát. Andrej Babis országa számára egyenesen hátrányosnak nevezte az uniós közös beszerzést.

Ciprus is más utat keres. Fel is vették a kapcsolatot Izraellel, hogy oltóanyagot kérjenek.

A szigetország miniszterelnöke szerint a Brüsszel által beszerzett vakcina mennyisége egyszerűen nem elég ahhoz, hogy megfelelő gyorsasággal haladjon az oltási program.

Kapcsolódó:

Uniós csúcsot tartanak a járvány elleni küzdelemről

Átvilágították a 25 ezer katonát is, mert egyet-kettőt kiemeltek közülük, mondván, hogy azok gyanúsan Trump szimpatizánsok.
 

Hír TV