2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Külföld

Nemzetközi bonyodalmak a szaúdi újságíró ügyében

Az ENSZ égisze alatt folytatandó vizsgálatot javasolt csütörtökön New Yorkban több jogvédő szervezet, hogy tisztázni lehessen Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró titokzatos eltűnésének és esetleges halálának körülményeit.

  • Nemzetközi bonyodalmak a szaúdi újságíró ügyében

A világszervezet székhelyén tartott közös sajtóértekezleten az Amnesty International (AI), a Human Rights Watch (HRW), a Riporterek Határok Nélkül (RSF), valamint a Bizottság az Újságírók Védelmére képviselői szükségesnek tartották az eset kivizsgálásának nemzetközi szintre emelését. Törökországnak felhívást kellene intéznie az ENSZ-hez, hogy indítson hitelt érdemlő és átlátható vizsgálatot – mondta Robert Mahoney, a Bizottság az Újságírók Védelmére egyik vezető tisztségviselője.

A négy szervezet szerint a világszervezet bevonása a legjobb biztosíték lenne arra, hogy meghiúsítsák a Szaúd-Arábiát "felmenteni akaró" kísérleteket vagy azokat a próbálkozásokat, hogy a történteket a szőnyeg alá söpörjék csupán a Rijádhoz fűződő, jövedelmező üzleti kapcsolatok fenntartása érdekében.

Csupán az ENSZ-nek van megfelelő hitele és függetlensége ahhoz, hogy felfedje, kik a felelősök az újságíró rejtélyes eltűnéséért – állapította meg Louis Charbonneau, a HRW igazgatója. Christophe Deloir, az RSF képviseletében az "utóbbi évek legsokkolóbb és legszélsőségesebb esetének" nevezte a történteket.

Ha a szaúdi kormánynak nincs köze a Dzsamál Hasogdzsival történtekhez, akkor neki van a legtöbb nyernivalója az ENSZ pártatlan vizsgálatából – mondta Sherine Tadros az Amnesty Internationak részéről.

Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: Antonuio Guterres ENSZ-főtitkár akkor karolhatja fel a nemzetközi vizsgálat ügyét, ha abban minden érdekelt fél egyetért. Az AFP egy nevének elhallgatását kérő török diplomatát idézett, aki szerint nincs szükség jelen pillanatban az ENSZ bevonására, mivel szerinte a világszervezet nem rendelkezik megfelelő eszközökkel, ellentétben a török rendőrséggel és igazságszolgáltatással, amely már nagyban nyomoz az ügyben.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement a főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni.

Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók, valamint neve elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések alapján Hasogdzsit a főkonzulátuson brutális módszerekkel meggyilkolták. Szaúd-Arábia ezt egyelőre nem ismerte be.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja

Tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja

Valakitől kaptunk egy adatvédelmitájékoztató-mintát, és azt kitettük. Ennyi történt. Nem akartunk érte külön fizetni . ezt maga Magyar Péter nyilatkozta a Magyar Nemzet riporterének. Az ügyben most megszólalt Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke is.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!