2021. augusztus 3.,
kedd, Hermina napja

Nemzeti gyász az áldozatok emlékére

2014. május 19., hétfő 20:55, frissítve: kedd 10:27

Nemzeti gyásznapot hirdettek keddre Bosznia-Hercegovinában az árvíz áldozatainak emlékére. Az öt napja tartó természeti csapás legkevesebb harminc halálos áldozatot követelt az országban a nem hivatalos adatok szerint.

Mindent elárasztott a medréből kilépett Drina folyó az egyik kelet-boszniai faluban. Van, ahol bokáig, máshol majdnem térdig ér a víz. Az öt napja tartó árvíz és földcsuszamlások a lakosság negyedét sújtják. A külügyminiszter a délszláv háborúkhoz hasonlította a pusztítást. „Több mint egymillió ember maradt ivóvíz nélkül, a lakosság egynegyedét érinti ez a katasztrófa. Több mint kétezer földcsuszamlásról tudunk. A hadsereg szakértői azt mondják, egy ellenséges haderő csak több hónapos offenzívával tudott volna ekkora károkat okozni” – mondta Zlatko Lagumdzija.

Keddre nemzeti gyásznapot hirdetett a kormány a természeti katasztrófa áldozatainak emlékére. „Annyit mondhatok, hogy több mint kétszázharminc iskola és kórház, illetve több mint százezer lakóház használhatatlanná vált. Gracanicában húsz gyárat teljesen elárasztott a víz, sokban a legmodernebb technológia ment tönkre. Több mezőgazdasági épület is megsemmisült” – tette hozzá Lagumdzija.

Az árvíz okozta közlekedési fennakadások miatt a Külügyminisztérium nem javasolja az utazást a balkáni országba.

Szerbiában a Száva három helyen is áttörte a gátat. Bővebben>>>

Itthon tetőzött a Lajta. Bővebben>>>

Forrás: Hír TV