2020. július 16.,
csütörtök, Valter napja

Nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette Málta a Sea-Eye mentőhajóját

Hír TV

2019. április 9., kedd 15:29, frissítve: kedd 18:55

Nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette Málta a Sea-Eye német civil szervezet mentőhajóját, s ezért nem engedi területi vizeire a hajót több tucat migránssal a fedélzetén - közölte a Rai News 24 olasz televízió kedden.

A Rai News 24 emlékeztetett, hogy korábban Olaszország sem engedte kikötni a Alan Kurdi nevű civil mentőhajót, amely múlt csütörtök óta vesztegel a Földközi-tengeren, s jelenleg Málta partjai előtt van.

A hajó legénysége szerint a fedélzeten kimerülőben vannak a készletek, különös tekintettel az ivóvízre és az élelmiszerre. Ezen felül a térségben rosszabbra fordult az időjárás is.

A civilszervezet szerint már értesítették a máltai hatóságokat, hogy legkésőbb szerdáig élelmiszerre, ivóvízre és váltásruhákra lesz szükség a hajó fedélzetén.

"Az emberek részben hetek óta ugyanazt viselik a testükön. Ezek áldatlan állapotok egy európai hajó fedélzetén" - mondta Jan Ribbeck, a Sea Eye műveleti vezetője. Hozzáfűzte: a legtöbb menedékkérő a felsőfedélzeten kényszerül aludni, ahol nincsenek védve sem az időjárási körülményektől, sem a tengervíztől. "Az emberek fáznak, folyton átáznak, s persze senkinek sincs váltani való ruhája" - panaszolta Ribbeck.

Időközben a máltai hatóságok a szigetre szállítottak egy fiatal nőt a fedélzetről egészségi problémák miatt. A nőnek légzési nehézségei támadtak és elvesztette az eszméletét.

"Biztonságos kikötőre van szükségünk" - hangoztatta a regensburgi székhelyű segélyszervezet. A Sea-Eye reményét fejezte ki, hogy olyan politikai megoldás születik, amely lehetővé teszi a kikötést a fedélzeten maradt 63 migránsnak és a legénység 17 tagjának.

A hajó 64 menedékkérőt - ötven férfit, tizenkét nőt és két gyereket - vett fel múlt szerdán Líbia partjai előtt. Az olasz hatóságok korábban felajánlották, hogy a nők és gyermekek partra szállhatnak. A nők ezt azonban elutasították, mondván, a gyermekeik apjai nélkül nem mennek sehová.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, mivel német szervezetről van szó, a hajó Németországban van bejegyezve és a kapitány is Hamburgból származik, "vigyék őket Hamburgba!".

MTI