2020. január 17.,
péntek, Antal, Antónia napja

Nem tudják megfékezni a tüzeket

Hír TV

2019. augusztus 20., kedd 12:46

Már kilencezer embert kellett kitelepíteni a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canarián az erdő- és bozóttüzek miatt. A lángok több mint 2 ezer hektárnyi területet pusztítottak el. Bolívia legnagyobb városát is tűzvész fenyegeti. A dél-amerikai országban 500 ezer hektárnyi terület égett le.

Repülőgéppel és helikopterekkel is oltják az erdő-és bozóttüzet a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canarián. A szigetek elnöke a spanyol központi kormánytól kért segítséget, miután a több mint ezer hivatásos tűzoltó és a 300 katona együttes erővel sem tudja megfékezni a lángok terjedését.

Már kilencezer embert kellett kitelepíteni otthonából, de sok turistát is evakuáltak, miután a tűz több mint 2 ezer hektárnyi területet perzselt fel.

A lángok elérték a Tamadaba nemzeti parkot is. Ez azért jelent komoly gondot, mert a tájvédelmi körzetben rengeteg az öreg, száraz fa.

Az oltást nehezítik a hegyvidéki terepviszonyok, a hőség, a magas páratartalom és az erős szél is.

A mostanihoz hasonló tűzvész legutóbb 2007-ben volt a Kanári-szigeteken.

Bolívia legnagyobb városa, Santa Cruz térségében szintén erdőtüzek pusztítanak.

Bár a természeti katasztrófa egyelőre nem fenyeget lakott területet, elővigyázatosságból már megkezdték a kitelepítéseket. Először az időseket és betegeket szállítják ideiglenes menhelyekre.

A lángok 5 nap alatt 500 ezer hektárnyi területet tettek a földdel egyenlővé. Ennek nagy része szántóföld és erdő.

Santa Cruz megyében rendkívüli helyzetet hirdettek. A katasztrófa sújtotta térségbe látogatott az államfő is. Evo Morales azt ígérte, további helikoptereket vetnek be az oltási munkálatok során.

Az elnök azt is bejelentette, hogy a kormány rendkívüli segélyt biztosít a rászorulóknak.

Több száz gazdálkodónak egész éves termése odalett, ők részesülnek először a támogatásból.

Hír TV