2023. 06. 02. Péntek Kármen, Anita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Nem tudják megfékezni a tüzeket

Már kilencezer embert kellett kitelepíteni a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canarián az erdő- és bozóttüzek miatt. A lángok több mint 2 ezer hektárnyi területet pusztítottak el. Bolívia legnagyobb városát is tűzvész fenyegeti. A dél-amerikai országban 500 ezer hektárnyi terület égett le.

  • Nem tudják megfékezni a tüzeket

Repülőgéppel és helikopterekkel is oltják az erdő-és bozóttüzet a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canarián. A szigetek elnöke a spanyol központi kormánytól kért segítséget, miután a több mint ezer hivatásos tűzoltó és a 300 katona együttes erővel sem tudja megfékezni a lángok terjedését.

Már kilencezer embert kellett kitelepíteni otthonából, de sok turistát is evakuáltak, miután a tűz több mint 2 ezer hektárnyi területet perzselt fel.

A lángok elérték a Tamadaba nemzeti parkot is. Ez azért jelent komoly gondot, mert a tájvédelmi körzetben rengeteg az öreg, száraz fa.

Az oltást nehezítik a hegyvidéki terepviszonyok, a hőség, a magas páratartalom és az erős szél is.

A mostanihoz hasonló tűzvész legutóbb 2007-ben volt a Kanári-szigeteken.

Bolívia legnagyobb városa, Santa Cruz térségében szintén erdőtüzek pusztítanak.

Bár a természeti katasztrófa egyelőre nem fenyeget lakott területet, elővigyázatosságból már megkezdték a kitelepítéseket. Először az időseket és betegeket szállítják ideiglenes menhelyekre.

A lángok 5 nap alatt 500 ezer hektárnyi területet tettek a földdel egyenlővé. Ennek nagy része szántóföld és erdő.

Santa Cruz megyében rendkívüli helyzetet hirdettek. A katasztrófa sújtotta térségbe látogatott az államfő is. Evo Morales azt ígérte, további helikoptereket vetnek be az oltási munkálatok során.

Az elnök azt is bejelentette, hogy a kormány rendkívüli segélyt biztosít a rászorulóknak.

Több száz gazdálkodónak egész éves termése odalett, ők részesülnek először a támogatásból.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Árvízvédelmi kiképzés

Árvízvédelmi kiképzés

Új szintre emeli az árvízvédelmet Budapest Kormányhivatala. 500 önkéntest képeztek ki, akiket a jövőben bevethetnek. A katasztrófavédelem szerint fontos hangsúlyt fektetni ezekre a gyakorlatokra, ugyanis Budapest első számú veszélyeztető tényezője az árvíz.
Radar - Komplex pszihiátriai gyógyítás

Radar - Komplex pszihiátriai gyógyítás

Mágneses stimulációval is tudják már kezelni a depressziós betegeket Magyarországon is. Az Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézetében, a művészetterápiás osztály mellett megnézhettünk egy Európai Uniós pályázattal elnyert gépet, amit kolléganőnk ki is próbált.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Romániába érkezett III. Károly

Romániába érkezett III. Károly

Magánlátogatásra Romániába érkezett pénteken III. Károly brit uralkodó, aki korábban, walesi hercegként rendszeres vendégnek számított az országban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!