2024. 04. 13. Szombat Ida napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Külföld

Nem sikerült Macronéknak lehűtenie a kedélyeket

A francia kormány eltörli az üzemanyagadó jövő évre tervezett emelését, és befagyasztja a lakossági energiaárakat, valamint megemeli a minimálbért. Emmanuel Macron elnöki hivatala így szeretné megállítani a csaknem 3 hete tartó tömegtüntetéseket és zavargásokat. A kormány adó- és szociális politikája elleni megmozdulásokon négyen vesztették életüket és több százan megsérültek.

  • Nem sikerült Macronéknak lehűtenie a kedélyeket

A francia kormány megváltoztathatja álláspontját a vagyonadó kérdésében is – ezt jelentette be a kormányszóvivő, azután, hogy a tüntetések továbbra sem álltak le Franciaország-szerte.

„Ha egy intézkedés, amit hoztunk, ami közpénzbe kerül és meg vagyunk róla győződve, hogy működni fog, úgy alakul, hogy működésképtelen, ha nem működik jól, nem vagyunk ostobák, megváltoztatjuk. De először is, mielőtt megállapítjuk, hogy nem működik, először a parlamentnek kell értékelne ezt” – nyilatkozta Benjamin Griveaux francia kormányszóvivő.

A héten már legkevesebb hat hónapra felfüggesztették az üzemanyag adójának megemelését, igaz a tüntetők ezzel sem maradéktalanul elégedettek.

„A hat hónapos felfüggesztés jó dolog, de hat hónap múlva újra el fog kezdődni, az emberek nem tudnak kilépni a nehézségeikből és ugyanabban a helyzetben találják magukat, amikor nem jönnek ki a hónap végére. Most is ebben a helyzetben vagyunk, és így még az üzemanyagok adójának hat havi növekedése nélkül sem fog segíteni. Többet kell tenni” – vélekedett egy tüntető.

A tüntetők továbbra is fenntartják az útblokádokat Franciaország-szerte.

„Hat hónap nem elég arra, hogy talpra álljunk. Lehetetlen. A kormánynak több erőfeszítést kéne tennie, különösen a nyugdíjasokért, mert nekik több bajuk van. A szokásos, az adók magasak, nagyon magasak. Az üzemanyag adókat nem bírnánk. Hat hónapig kis segítség lesz ez, de nem fog minket kihúzni ebből a csávából” – mondta egy másik demonstráló.

A gazdasági szakemberek sem tartják jónak a francia kormány politikáját.

„Mélyen csalódott vagyok a bejelentés miatt, mert őszintén, bárki is legyen kormányon, Franciaország rövid távon gondolkodik. Adóztatnak, elveszik az adót, visszateszik. Nincs hosszútávú stratégiai vízió a foglalkoztatásban. Úgy vélem, amit bejelentettek, az semmit sem tesz értünk” – nyilatkozta Stanislas De Pioger alapkezelő tulajdonos.

Franciaországban az oktatási reform ellen is demonstrálnak, Toulouse-ban gyújtogattak a diákok, Marseille-ben pedig úttorlaszokat állítottak fel.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Újabb kínos üggyel kell szembesülnie Magyar Péternek + videó

Vezércikk - Újabb kínos üggyel kell szembesülnie Magyar Péternek + videó

Kétes üzleti ügyei mellett újabb részletekre derült fény Deák Boldizsár múltjából. A Tisza Párt alelnöke, akivel Magyar Péter összeállt politikusi karrierje érdekében, ügynök és besúgó lehetett. Az újabb fejleményekről Kacsoh Dániel, Pindroch Tamás és Lentulai Krisztián is elmondják véleményüket a Vezércikkben.
Már zajlik Irán és Izrael háborúja + videó

Már zajlik Irán és Izrael háborúja + videó

Az Irán által támogatott Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet több tucat rakétát lőtt ki izraeli állásokra. Az egyre mérgesedő iráni és izraeli konfliktusról Kovács Tamás, az NKE Rendészettudományi Kar Rendészetelméleti és Történeti Tanszékének egyetemi docense beszélt a HírTV stúdiójában. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!