2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Nem lesz sima a kormányzás

Nagy viták várhatók Bosznia kormányzásában, a vasárnapi parlamenti választások eredményeként három olyan politikus kerül a háromtagú boszniai elnökségbe, akiknek egymástól eltérő terveik van a balkáni országgal. A hárometnikumú országban mindhárom államalkotó nemzet (a szerb, a bosnyák és a horvát) egy-egy elnököt delegálhat az ország vezetésébe. A bosnyákok központosított államot, a horvátok együttműködést, a szerbek pedig egyre nagyobb szerb autonómiát akarnak.

  • Nem lesz sima a kormányzás

Egy szerb nacionalista, egy boszniai muszlim és egy mérsékelt horvát szociáldemokrata tagból fog állni Bosznia-Hercegovina új elnöksége.

Milorad Dodik a szerb elnökjelölti küzdelemben egy mérsékelt szerb politikust győzött le, kampánya nacionalista hangvitelű volt, győzelme esetére azt ígérte a boszniai szerbeknek, hogy csak a szerb érdekeket fogja szem előtt tartani. „Az elnökség szerb tagjaként azért fogok dolgozni, hogy a boszniai szerb köztársaság helyzetét javítsam. A szerb érdek mindenekelőtt, ez a jelszavam” – hangoztatta.

Bírálói szerint azonban Dodik a szerb mellett gyakran az orosz érdekeket is képviseli. Az orosz érdek az, hogy a balkáni régió ne kerüljön a NATO befolyása alá. Ebben Dodik nacionalista szerbjei tökéletes szövetségesek: folyamatosan Bosznia megosztásán dolgoznak, a boszniai szerb köztársaság különválását szeretnék elérni.

A másik elnök, a bosnyák népesség delegáltja, a legnagyobb boszniai muszlim párt vezetője, Sefik Dzaferovic lesz. „Boszniának stabilitásra van szüksége. Gazdasági reformok kellenek, és integráció. Arra kérem elnöktársaimat, hogy ezeket az ügyeket tegyük a fő szemponttá a következő ciklusban” – emelte ki.

Ebben partner lehet számára a horvát kisebbség delegált elnöke, egy mérsékelt szociáldemokrata politikus, Zelijko Komsic – a boszniai horvátok ugyanis együttműködést akarnak, nem voksoltak saját nacionalistáikra.

Bosznia államrendszerét az 1995-ös daytoni békeegyezmény alapján alakították ki, a berendezkedés a három államalkotó nemzet kompromisszum-kényszerére épül. Az állam etnikai problémáin azonban túltesz a gazdaság állapota: minden ötödik boszniai munkanélküli, a fiatalok fele nem talál munkát. Az uniós tagság belebegtetése ellenére a lakosok kiábrándultak, az elmúlt öt évben lakosság 5 százaléka, 200 ezer ember távozott külföldre a jobb megélhetés reményében.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!