2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Külföld

Nem lesz elég egy személyi a határátlépéshez

Több latin-amerikai ország is határszigorítást jelentett be a venezuelai menekültekkel szemben, az erősödő migrációs nyomás hatására. A venezuelaiak korábban személyi igazolvánnyal is átléphették a kolumbiai, a perui és az ecuadori határt, most viszont már útlevél, és a migrációs ellenőrző pontokon való regisztrálás is szükséges.

  • Nem lesz elég egy személyi a határátlépéshez

Egyre nehezebben jutnak át az ecuadori–kolumbiai határon a venezuelai menekültek, miután a quitoi hatóságok szigorítottak a belépési feltételeken. A régiót hatalmas migrációs hullám sújtja. Korábban Ecuador személyi igazolvánnyal is átengedte a venezuelai menekülteket, most már útlevelet követelnek a belépéshez.

„Az rendben van, ha a ki- és belépés szabályozott, de sok ember nem jut útlevélhez Venezuelában, mert a folyamat egyre nehezebb. Ahhoz, hogy igényeljünk egy weboldalra kell látogatni, ami folyamatosan összeomlik. Az emberek a gyors útlevélért próbálnak fizetni, de a hatóságok most már indokokat követelnek, olyanokat, hogy tanulmányi vagy már megkapott munka ügyében kell-e az útlevél. Sokszor az emberek szerencsét próbálnak és elmennek dolgozni, mert nincs munkájuk és tudjuk, hogy vannak olyan országok, amik különböző lehetőségeket kínálnak nekünk, ami Venezuelában nincsen” – mutatott rá egy venezuelai menekült.

Ezrével lépik át a határt naponta

Ecuador három államra is szükségállapotot hirdetett miután az ecuadori–kolumbiai határvidéken jelentősen megnövekedett a migráció. A hatóságok szerint 4500 venezuelai migráns lép át a határon naponta szemben a korábbi 500-1000-el. A kolumbiai hatóságok szerint a határátlépés megszigorítása a dokumentumok nélküli migránsok számának növekedéséhez vezet.

„A tény, hogy útlevelet kérünk, nem állítja meg a migrációt. Nem fogja, mert ez egy olyan generáció, aki szükségből hagyja ott az országot, nem örömből. Először is, az első, ami történni fog azokban az országokban, ahol ilyen intézkedéseket hoznak, hogy megnövekedik a papírok nélküli migránsok száma. A dokumentumok nélküli migráció pedig sok problémát okoz” – véli Christian Krugar Sarmiento kolumbiai bevándorlási igazgató.

Hasonló intézkedéseket vezetett be Peru is.

„A döntés megszületett. Augusztus 25-től, szombattól mindenkinek, aki átlép a határainkon, útlevelet kell bemutatnia. És regisztrálnia kell magát a migrációs ellenőrző ponton” – közölte Mauro Medina perui belügyminiszter.

Merényletkísérlet

Peru tagadta, hogy Limában rejtegetnék azt a két venezuelai állampolgárt, akiket Nicolas Maduro elnök tervezett meggyilkolásával vádolnak. A hét elején Venezuela arra kérte Perut, hogy segítsen megtalálni azokat, akik a merénylet kísérlettel kapcsolatba hozhatók. Emellett azt is szeretnék elérni, hogy Peru eljárjon annak a hét magasrangú katonatisztnek az ügyében, akik katonaszökevényként távozhattak a szomszédos országba.

„A két személy ügyében elmondható, hogy nem regisztráltak egyik migrációs ellenőrző ponton sem, sem belépéskor, sem pedig kilépéskor. A másik hét ember ügye teljesen különbözik ettől, mert az 2016 és 2017 között történt. Ezt ellenőrizni fogjuk és aztán döntünk majd arról, hogy hogyan tovább” – nyilatkozta Eduardo Sevilla perui rendőrfőnök.

Peruban körülbelül 400 ezer venezuelai tartózkodik, többségük az Andokon keresztül érkezett az elmúlt néhány hónapban. A gazdasági válság és hiánygazdaság okozta nehézségek miatt Venezuelaiak ezrei indulnak útnak Ecuadoron, Perun és Kolumbián keresztül, hogy végül Chile-ben vagy Argentínában telepedjenek le.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!