2019. április 25.,
csütörtök, Márk napja

Nem lesz elég egy személyi a határátlépéshez

Hír TV

2018. augusztus 18., szombat 12:41, frissítve: szombat 13:29

Több latin-amerikai ország is határszigorítást jelentett be a venezuelai menekültekkel szemben, az erősödő migrációs nyomás hatására. A venezuelaiak korábban személyi igazolvánnyal is átléphették a kolumbiai, a perui és az ecuadori határt, most viszont már útlevél, és a migrációs ellenőrző pontokon való regisztrálás is szükséges.

Egyre nehezebben jutnak át az ecuadori–kolumbiai határon a venezuelai menekültek, miután a quitoi hatóságok szigorítottak a belépési feltételeken. A régiót hatalmas migrációs hullám sújtja. Korábban Ecuador személyi igazolvánnyal is átengedte a venezuelai menekülteket, most már útlevelet követelnek a belépéshez.

„Az rendben van, ha a ki- és belépés szabályozott, de sok ember nem jut útlevélhez Venezuelában, mert a folyamat egyre nehezebb. Ahhoz, hogy igényeljünk egy weboldalra kell látogatni, ami folyamatosan összeomlik. Az emberek a gyors útlevélért próbálnak fizetni, de a hatóságok most már indokokat követelnek, olyanokat, hogy tanulmányi vagy már megkapott munka ügyében kell-e az útlevél. Sokszor az emberek szerencsét próbálnak és elmennek dolgozni, mert nincs munkájuk és tudjuk, hogy vannak olyan országok, amik különböző lehetőségeket kínálnak nekünk, ami Venezuelában nincsen” – mutatott rá egy venezuelai menekült.

Ezrével lépik át a határt naponta

Ecuador három államra is szükségállapotot hirdetett miután az ecuadori–kolumbiai határvidéken jelentősen megnövekedett a migráció. A hatóságok szerint 4500 venezuelai migráns lép át a határon naponta szemben a korábbi 500-1000-el. A kolumbiai hatóságok szerint a határátlépés megszigorítása a dokumentumok nélküli migránsok számának növekedéséhez vezet.

„A tény, hogy útlevelet kérünk, nem állítja meg a migrációt. Nem fogja, mert ez egy olyan generáció, aki szükségből hagyja ott az országot, nem örömből. Először is, az első, ami történni fog azokban az országokban, ahol ilyen intézkedéseket hoznak, hogy megnövekedik a papírok nélküli migránsok száma. A dokumentumok nélküli migráció pedig sok problémát okoz” – véli Christian Krugar Sarmiento kolumbiai bevándorlási igazgató.

Hasonló intézkedéseket vezetett be Peru is.

„A döntés megszületett. Augusztus 25-től, szombattól mindenkinek, aki átlép a határainkon, útlevelet kell bemutatnia. És regisztrálnia kell magát a migrációs ellenőrző ponton” – közölte Mauro Medina perui belügyminiszter.

Merényletkísérlet

Peru tagadta, hogy Limában rejtegetnék azt a két venezuelai állampolgárt, akiket Nicolas Maduro elnök tervezett meggyilkolásával vádolnak. A hét elején Venezuela arra kérte Perut, hogy segítsen megtalálni azokat, akik a merénylet kísérlettel kapcsolatba hozhatók. Emellett azt is szeretnék elérni, hogy Peru eljárjon annak a hét magasrangú katonatisztnek az ügyében, akik katonaszökevényként távozhattak a szomszédos országba.

„A két személy ügyében elmondható, hogy nem regisztráltak egyik migrációs ellenőrző ponton sem, sem belépéskor, sem pedig kilépéskor. A másik hét ember ügye teljesen különbözik ettől, mert az 2016 és 2017 között történt. Ezt ellenőrizni fogjuk és aztán döntünk majd arról, hogy hogyan tovább” – nyilatkozta Eduardo Sevilla perui rendőrfőnök.

Peruban körülbelül 400 ezer venezuelai tartózkodik, többségük az Andokon keresztül érkezett az elmúlt néhány hónapban. A gazdasági válság és hiánygazdaság okozta nehézségek miatt Venezuelaiak ezrei indulnak útnak Ecuadoron, Perun és Kolumbián keresztül, hogy végül Chile-ben vagy Argentínában telepedjenek le.