2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Külföld

Sokan nem értenek egyet az önkormányzat névváltoztatásával

Gyertyás tüntetést tartottak Nagyváradon az egykori Olaszi temető helyén kialakított parkban, mert a város önkormányzata egy tanácsi határozattal Vitéz Mihály vajdáról nevezte el a parkot. A váradiak ötödik éve emlékeznek halottak napja alkalmából az egykori Olaszi temetőben nyugvókra.

Közel százan mentek el gyertyát gyújtani az egykori Olaszi temetőbe. A csendes megemlékezést azért is szervezték, mert sokan nem értenek egyet az önkormányzat névváltoztatásával. „Hetvenéves vagyok és mindig csak Olaszi temetőnek ismertem, és valahogy annyira rosszul esik, hogy annyira szeretnénk, hogy így maradna meg továbbra is. így ismerjük, így vagyunk megszokva, és nem tudjuk elképzelni, hogy más, idegen nevet adjanak neki” – mondta Ferencz Éva nagyváradi lakos.

Az Olaszi temetőt 1779-ben nyitották meg, ott lelt végső nyughelyére Bem József tiszti szárnysegédje, Madách Imre özvegye, Fráter Erzsébet és több, a város fejlődéséhez jelentősen hozzájáruló építész, tudós és püspök is.
1972-ben bezárták és megkezdődött a pusztulása, amely a 80-as években sírkőgyalázásokban tetőzött. A '89-es forradalom után a városvezetés zöldövezetté nyilvánította, majd 2009-ben parkosították.

„Azt szeretnénk ezekkel az alkalmakkal is tudatosítani mind a magyar, mind a román polgárokban, hogy ez bizony Olaszi temető, és tudják a mai gyerekek, fiatalok, akik itt ugrabugrálnak egész nap, vagy kutyát sétáltatnak, hogy bizony egy temetőben teszik ezt” – mondta Nagy József Barna, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács partiumi régióelnöke.

Nagyvárad önkormányzata nyár elején döntött úgy, hogy a parkot Vitéz Mihály fejedelemről nevezik el, akit a román történészek Románia megalkotójának tekintenek.

„Az önkormányzatot, a város vezetését próbáljuk meg arra rábírni, hogy a névváltoztatást, az egykori Olaszi temető átnevezését vonják vissza, hiszen ez mindenki számára az Olaszi kert, az Olaszi temető. Nem fogjuk hagyni, hogy egy, a magyar történelemben igen kétes megítélésű román történelmi személyiségről nevezzék el Váradnak ezt a megszentelt magyar helyét” – közölte Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke.

A tiltakozók több száz gyertyát gyújtottak a parkban, majd égő mécsesekből kirakták az Olaszi temető nevét. A tiltakozó megemlékezés ökumenikus áhítattal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Öngyilkos merénylet történt Mogadishuban

Öngyilkos merénylet történt Mogadishuban

Legkevesebb 11 halálos áldozata van a szomáliai főváros, Mogadishu rendőrakadémiája egyik kávézójában végrehajtott öngyilkos merényletnek - közölte csütörtökön a helyi rendőrség.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!