2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Nem engedték ki a bolíviai elnök hívei a La Paz-i repülőtérről az ellenzék egyik vezetőjét

Nem engedték ki a bolíviai elnök, Evo Morales hívei a La Paz-i repülőtérről kedden az ellenzék egyik vezetőjét, Luis Ferdinand Camachót, akit azután a kormány hazareptetett Santa Cruzba.

  • Nem engedték ki a bolíviai elnök hívei a La Paz-i repülőtérről az ellenzék egyik vezetőjét

A bolíviai belügyminiszter, Carlos Romero azt mondta, hogy Camachót biztonsága végett utaztatták vissza.

Az Amerikai Államok Szervezetének főtitkára, Luis Almagro Twitter-nyilatkozatban szólította fel a bolíviai kormányt, hogy biztosítsa Camacho szabad mozgását.

Camacho Santa Cruzban - Bolívia legnépesebb városában - vezeti a kormánnyal szembeni tiltakozást Morales lemondását követelve. A város az ellenállás központja. Nagy része a választást követően megbénult két hétre általános sztrájk miatt, utcáin pedig egymást érték az esti tömeggyűlések.

Morales október 20-án megnyerte az elnökválasztást, a szavazatok 47 százalékát kapta, több mint 10 százalékkal előzve meg a második helyezettet. A bolíviai törvények szerint már az első fordulóban megnyerheti az a választást, aki megkapja a voksok több mint 50 százalékát, vagy legalább 40 százalékot és 10 százalékponttal többet a második helyen végző aspiránsnál.

Az 59 éves Morales negyedszer indult az elnökválasztáson, amit az ország alkotmánya az erről szóló 2016-os népszavazás értelmében már nem tett volna lehetővé. 2017-ben azonban az alkotmánybíróság - az ellenzék szerint részrehajlón - úgy döntött, hogy joga van ismét indulni.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!