2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Nem engedi ki országából a fecskendőszállítmányt Dánia

Feltartóztatta a fecskendőszállítmányt határán Dánia. A svéd megyékbe tartó teherautókat a dán hatóságok azért nem engedik tovább, mert egy új rendelkezés alapján a Dániába érkező egészségügyi felszerelés nem hagyhatja el az országot.

  • Nem engedi ki országából a fecskendőszállítmányt Dánia

Míg az EU vezetői az akadozó vakcinaellátásról és a lassú engedélyezési folyamatról vitáznak, az oltásért folytatott harc új szintre lépett. Ezúttal azonban nem a vérbő déli tagállamok feszültek egymásnak, hanem a hidegvérű északiak. Dánia lényegében biológia hadviselésbe kezdett.

Hiába várják ugyanis Svédország déli Blekinge, Kronoberg, valamint az északi Norbotten megyéiben és a fővárosban az új fecskendőszállítmányt, annak egy része egyelőre biztos nem érkezik meg. Nem elég, hogy a Pfizer által bejelentett kapacitáscsökkentés miatt a héten 15-20 %-kal kevesebb vakcina érkezik Svédországba, csütörtök este a dán hatóságok több olyan teherautót is feltartóztattak a közös határon, amelyek a Covid-19 oltáshoz szükséges fecskendőket, tűket, kanülöket, valamint egyéb eszközöket szállítottak - erről számolt be a Hír Tv svédországi tudósítója.

Az Aftonbladet svéd napilap értesülése szerint erre azért kerülhetett sor, mert egy új rendelkezés Dániában azt mondja ki, hogy az ország területére érkező eüi felszerelés, ami pandémia megfékezéséhez szükséges, nem hagyhatja el az országot.

Bugnyár Zoltán elmondta, az egyik érintett dán vállalat vezetője azt közölte: szállítmányaikat visszatartották mert a hatóságok úgy döntöttek, hogy az ország területén lévő termékeket nem lehet külföldre vinni.

Johann Danielson, svéd eu parlamenti képviselő, aki a közlekedési bizottságnak is a tagja, azt mondta, hogy ez teljesen elfogadhatatlan eljárás, az uniónak sarkára kell állnia és még a mai napon, pénteken lépéseket fog ennek érdekében tenni.

Míg tavasszal maszkból és lélegeztetőgépből volt kevés, most az oltáshoz szükséges felszerelésért megy tehát a harc – a jelek szerint pedig Dánia ebbe keményen bele is állt. Egyelőre csak néhány tízezer embert oltanak be hetente Svédországban, de márciusra már tömeges oltásokat terveznek. Ha a helyzet nem oldódik meg, akkor Svédországot súlyosan fogja érinteni az Európa felől érkező szállítmányok elakadása.

Dánia pedig eközben hamar maga mögött hagyta az északi államokat az oltási kampánnyal. Míg Svédország a lakosság 1,4 százalékát, Finnország és Norvégia alig több mint 1%-át tudta beoltani, addig Dánia 3,14-nél tart. Ezzel nem csak a Skandináv államok között, de egész Európában a legsikeresebb. A dánok bevallása szerint ez a jól működő logisztikájuknak és a központosított ellátásnak köszönhető.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ekkora árra senki sem számított + videó

Ekkora árra senki sem számított + videó

Halálos áldozatai is vannak a heves esőzéseknek világszerte. Irán, több arab állam és Oroszország is komoly áradásokkal küzd. Ezrek voltak kénytelenek elhagyni lakóhelyüket.
Már a hajós forgalmat is ritkítaná a főpolgármester + videó

Már a hajós forgalmat is ritkítaná a főpolgármester + videó

Tízezer hajós és még ennél is több turizmusban dolgozó megélhetése kerülne veszélybe, ha Karácsony Gergely kitiltja a hajók nagy részét a Dunáról. A Duna-parti Építési Szabályzat tervezett módosítása szerint a jövő évtől tiltanák ki a hajókat a legtöbb kikötőből. A 24 kikötő több mint felét pedig megszüntetnék.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!