2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Külföld

Nem emeltek vádat: elszabadult a pokol Fergusonban

Újabb zavargások törtek ki a Missouri állambeli Fergusonban, miután nem emeltek vádat az ellen a rendőr ellen, aki még augusztusban lőtt le egy fekete fiatalt.

A Missouri állambeli város többségében feketék lakta városrészében a tiltakozók egy épületet is felgyújtottak, üzleteket fosztogattak. A kivezényelt rendőrök könnygázt vetettek be a tüntetők megfékezésére. Még a CNN amerikai hírtelevízió stábja is kapott a könnygázból, lövések is dördültek.

Feldühödött tömeg

A tömeget ezúttal az dühítette fel, hogy nem emeltek vádat az ellen a fehér rendőr ellen, aki még augusztusban lelőtt egy 18 éves fiút. Az egyenruhást rasszista indítékkal elkövetett gyilkossággal gyanúsították, a nagyesküdtszék ezt nem tartotta megalapozottnak. „A szemtanúk beszámolóját mindig szembe kell állítani és össze kell hasonlítani a tényleges bizonyítékokkal. Michael Brown lelövésének szemtanúinak állítása is ellentmondásban volt mások állításával, illetve a bizonyítékokkal” – mondta Robert McCulloch, St. Louis megye ügyésze.

 

A határozat előtt a kilenc fehér és három afroamerikai tagból álló nagyesküdtszék több mint három hónapon át hallgatta meg a tanúkat. A felek csak abban értettek egyet, hogy a rendőrautónál dulakodás tört ki a rendőr és a fiatal között, aki ezután ellépett a kocsi elől. Az áldozat családja szerint a fiú megadásból felemelte a kezét, de a rendőrök és az igazságügyi szakértők szerint is a fiú rátámadt a járőrre. Ezt fogadta el az esküdtszék is. A Los Angeles-i demonstrálók is csalódottak a döntés miatt.

Elégedetlenek

„Szerintem ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban nem becsülik meg a feketéket. Ha tárgyalásra viszik az ügyet, akkor is megállapíthatták volna, hogy igazolható volt lelőni a fiút” – hangsúlyozta Tyra Goodman Los Angeles-i tüntető.

A kaliforniai Oaklandben utat zártak le a tüntetők. New Yorkban a kordont is elbontották a szolidaritási demonstráció résztvevői.

Obama önmérsékletre szólított fel

Az amerikai elnök közben önmérsékletre szólította fel a tiltakozókat. „Mindenekelőtt az ország jogrendre épül és el kell fogadnunk a nagyesküdtszék döntését. Vannak amerikaiak, akik egyetértenek vele, mások mélységesen csalódottak, sőt dühösek. Ez érthető reakció. De Michael szüleivel együtt azt kérem, akik tüntetnek a döntés ellen, békésen tegyék” – fogalmazott az amerikai elnök.

Jesse Jackson polgárjogi harcos az ítélet elleni további tüntetésekre szólított fel.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!