2020. augusztus 12.,
szerda, Klára napja

Nem csitulnak a katalán tüntetések

2019. október 19., szombat 13:27

Korábban bezárták a Sagrada Familia katedrálist, mert a bejáratot eltorlaszolta több száz demonstráló. A tiltakozók Katalónia függetlenségéért és a katalán függetlenségi vezetőkre kiszabott büntetések ellen tüntetnek.

Az utcai szemetesekből emeltek barikádot a függetlenségi tüntetők Barcelonában. Ezeket később fel is gyújtották. A tiltakozók több közlekedési csomópontot és egy autópályát is blokád alá helyeztek. A rendőrök furgonokkal szorították ki őket az elfoglalt utcaszakaszról.

Ezután kövekkel és üvegekkel dobálták meg az egyenruhásokat, akik válaszul könnygázt, vízágyút és gumilövedéket vetettek be. A zavargásokban 62 ember sérült meg, 17 embert őrizetbe vettek.

A tüntetések során már több mint 700 szemetes konténert gyújtottak fel, az okozott kár meghaladja a másfélmillió eurót.

A megmozdulások azután kezdődtek, hogy a Legfelsőbb Bíróság súlyos börtönbüntetést szabott ki az elszakadáspárti politikusokra. A szakszervezetek általános sztrájkot hirdettek, a diákok pedig bojkottálták a tanítást. A tiltakozók Katalónia függetlenségét és a katalán függetlenségi vezetőkre kiszabott büntetések visszavonását követelik.

A belügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy a tüntetők is súlyos büntetésre számíthatnak.

A katalán politikusokat azért ítélték börtönbüntetésre, mert 2017. október 1-jén megtartották az alkotmányellenesnek minősített népszavazást valamint elfogadták a katalán függetlenségi nyilatkozatot is.

Hír TV