2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Nem csitulnak a katalán tüntetések

Korábban bezárták a Sagrada Familia katedrálist, mert a bejáratot eltorlaszolta több száz demonstráló. A tiltakozók Katalónia függetlenségéért és a katalán függetlenségi vezetőkre kiszabott büntetések ellen tüntetnek.

  • Nem csitulnak a katalán tüntetések

Az utcai szemetesekből emeltek barikádot a függetlenségi tüntetők Barcelonában. Ezeket később fel is gyújtották. A tiltakozók több közlekedési csomópontot és egy autópályát is blokád alá helyeztek. A rendőrök furgonokkal szorították ki őket az elfoglalt utcaszakaszról.

Ezután kövekkel és üvegekkel dobálták meg az egyenruhásokat, akik válaszul könnygázt, vízágyút és gumilövedéket vetettek be. A zavargásokban 62 ember sérült meg, 17 embert őrizetbe vettek.

A tüntetések során már több mint 700 szemetes konténert gyújtottak fel, az okozott kár meghaladja a másfélmillió eurót.

A megmozdulások azután kezdődtek, hogy a Legfelsőbb Bíróság súlyos börtönbüntetést szabott ki az elszakadáspárti politikusokra. A szakszervezetek általános sztrájkot hirdettek, a diákok pedig bojkottálták a tanítást. A tiltakozók Katalónia függetlenségét és a katalán függetlenségi vezetőkre kiszabott büntetések visszavonását követelik.

A belügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy a tüntetők is súlyos büntetésre számíthatnak.

A katalán politikusokat azért ítélték börtönbüntetésre, mert 2017. október 1-jén megtartották az alkotmányellenesnek minősített népszavazást valamint elfogadták a katalán függetlenségi nyilatkozatot is.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!