2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Hétköznapi tündér - A Zsolnay család története

Következik:

Sajtóklub 04:00

Külföld

Negyven iszlamistát vettek őrizetbe Srí Lankán

321-re nőtt a húsvéti, Srí Lanka-i terrortámadások halálos áldozatainak száma, A hatóságok eddig 40 iszlamistát vettek őrizetbe, köztük a terroristákat szállító sofőrt és annak a háznak a tulajdonosát, ahol a merénylők laktak. A magyar kormány a Hungary Helps program keretében, 9 millió forint gyorssegélyt ajánlott fel a sérülteknek és az árván maradt gyerekeknek.

  • Negyven iszlamistát vettek őrizetbe Srí Lankán

Már temetik az áldozatokat a húsvétvasárnap történt, srí lanka-i merényletsorozat után. Az ázsiai szigetországban szükségállapotot rendeltek el, és keddre nemzeti gyásznapot hirdettek. 

Közben a hatóságok is egyre több részletet árulnak el a terrortámadásokról és annak elkövetőiről.

A robbantásokat a Nemzeti Tauhít Dzsamaat nevű iszlamista szélsőséges csoport követte el.

Zahran Hashim ismert muzulmán prédikátor lehet egyik kitervelője a merényleteknek. Neki saját YouTube-csatornája is van. Helyi sajtóhírek szerint Hashim április elejére is tervezett terrortámadást Colombóban, ez azonban meghiúsult. A hatóságok egyelőre nem erősítették meg, hogy valóban ő az egyik merénylő. Azonban a gyanú szerint az elkövetők külföldi kapcsolatokkal rendelkeznek és segítséget is kaphattak a robbantásokhoz.

A merényletsorozat az egész világot megrázta, mivel számos külföldi tartózkodott a szigetországban az ünnepek alatt. Egy ausztrál férfi a családját vesztette el, mikor a húsvéti misén vettek részt.

A Miniszterelnökség államtitkára, Azbej Tristan azt mondta a köztévén: a magyar kormány a Hungary Helps program keretében, első lépésként 9 millió forint gyorssegélyt ajánlott fel a Srí Lanka-i merényletek súlyosan sérült túlélőinek és az árván maradt gyerekeknek.

"Az első feladat az, hogy együttérzésünkről biztosítsuk az áldozatokat. Sajnos ennek a feladatnak ami alapvető morális kötelesség lenne, sajnos a teljesítését sem sikerült mindenkinek abszorválni. Van, aki megpróbálta elhallgatni azt, hogy ennek a támadásnak keresztény áldozatai voltak. Ez egy keresztény és nyugat-ellenes támadás volt. Mindazon által gyorsan ad, aki kétszer ad ezért a következő lépésnek azonnali lépésnek a segítségadásnak kell lennie" – mondta a Miniszterelnökség államtitkára.

Azbej Tristan közölte, ezután megvizsgálják a további, nagyobb mértékű segítségnyújtás lehetőségét

Merényletek Srí Lankán - A rendőrség eddig negyven embert vett őrizetbe

A letartóztatottak között van az öngyilkos merénylőket szállító teherautó sofőrje és annak a háznak a tulajdonosa, amelyben néhány terrorista lakott. A merényletekkel kapcsolatban őrizetbe vettek egy szíriai állampolgárt is.

A nyomozás felgyorsítása érdekében Maitripala Sziriszena elnök különleges jogkörrel ruházta fel az ország hatóságait - először a 2009-ben véget ért polgárháború óta -, és elrendelte egy háromtagú bizottság felállítását is, amely várhatóan két héten belül hozza nyilvánosságra a nyomozási eredményeket. A rendőrség és a katonaság a szükségállapot idején előzetes bírósági felhatalmazás nélkül őrizetbe vehet embereket, és házkutatásokat is végrehajthat.

Radzsita Szenaratne kormányszóvivő és egészségügyi miniszter szerint április elejétől több ország hírszerzése figyelmeztette az ország hatóságait, hogy egy viszonylag ismeretlen helyi iszlamista szervezet, a Nemzeti Tauhít Dzsamaat támadásokra készül. Szenaratne szerint a védelmi minisztérium ekkor értesítette a rendőrséget, amely továbbította az értesüléseket a biztonsági erőknek. A tájékoztatót több rendőri egység megkapta, de az információ nem jutott el időben Ranil Vikremeszinghe kormányfőhöz és minisztereihez, így semmilyen óvintézkedésre nem került sor. Egyelőre nem világos, hogy emiatt indult-e vizsgálat.

Vikremeszinghe viszonya feszült a biztonsági erőkkel, amelyek Sziriszena elnök és védelmi miniszter irányítása alatt állnak. Sziriszena tavaly októberben eltávolította Vikremeszinghét tisztségéből. Bár döntését a legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek minősítette és érvénytelenítette, Vikremeszinghe továbbra sem vehetett részt az ország biztonsági kabinetjének ülésein, így ő és kormánya nem értesült a fenyegetésekről sem.

Az ország kormánya és hatóságai a korábbi figyelmeztetések alapján most azt gyanítják, hogy a terrortámadásokhoz köze lehetett a Nemzeti Tauhít Dzsamaatnak, és egyelőre nem zárják ki azt sem, hogy a terroristák más, külföldi csoportokkal is kapcsolatban álltak.

Sziriszena keddre nemzeti gyásznapot rendelt el.

A húsvétvasárnap elkövetett nyolc robbantásos merényletben mintegy 310-en haltak már meg, közülük legalább 27 külföldi, és 500-an megsebesültek.

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muszlim, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus. A polgárháború vége - 2009 - óta eddig nem volt jelentősebb támadás vagy terrorcselekmény az országban, de a különböző vallások hívei között rendszeresen vannak súrlódások és kisebb villongások.

Hír TV/MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Bayer Zsolt felhívása + videó

Bayer Zsolt felhívása + videó

A műsorvezető, publicista a HírTV képernyőjén keresztül a Bayer show-ban mondta el, hogy miért lesz fontos a jűlius elsejei Békemenet, hogy miért kell ott lenni és miért kell kiállni Európa mellett. Szerinte meg kell mutatni, hogy mi vagyunk a normalitás, sőt, hogy mi vagyunk az az Európa, amelyet érdemes és lehet szeretni.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!