2023. 03. 25. Szombat Irén, Irisz napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Pajtakult 03:00

Külföld

Négypilléres külpolitika a szerb vakcinadiplomácia kulcsa

  • Négypilléres külpolitika a szerb vakcinadiplomácia kulcsa

Szombaton reggel az Instagram-profilján jelentette be Alekszandar Vucsics szerb elnök, hogy márciusig még egymillió koronavírus elleni védőoltás érkezik Szerbiába. Az államfő melegítőben pózolt a bejegyzéshez, és egyben elnézést is kért, amiért nincs „ünnepélyesebb” öltözetben, de mint írja, több kimerítő telefonos egyeztetés után sietett bejelenteni a jó hírt.

Mindenkivel jóban lenni

Az elnök egyébként azt is mondta, hogy egyelőre nem beszélne a részletekről, hogyan sikerül ezt elérni, de rámutatott a tényre, hogy sokkal nagyobb befolyással bíró államok is sok esetben sikertelen közelharcot kénytelenek vívni a vakcináért. Egyben természetesen az eseményeket egyfajta tudatos politikai marketing céljaira használja, amivel láthatóan az ellenzék kritikusai sem tudnak igazán mit kezdeni.

A sikeres „vakcinadiplomácia” mögé tekintve érdemes megjegyezni, hogy a szerb elnök többször is hangsúlyozta, hogy országa külpolitikája négypilléres, ami azt jelenti, hogy az Európai Unióval, Kínával, Oroszországgal és az Egyesült Államokkal is szeretne jó kapcsolatokat ápolni.

Oroszországgal hagyományosan jók a kapcsolatok, de talán Kína már át is vette a helyét.
Alekszandar Vucsics és Vlagyimir Putyin

Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Alekszej Druzsinyin

Az orosz és kínai kapcsolatokat nem mindig nézték jó szemmel az EU-ban és többször utaltak rá, hogy a tagjelölt országnak össze kellene hangolni a külpolitikáját az uniós elvárásokkal. Vucsics viszont többször kijelentette, országa nem szándékozik szankciókat bevezetni Oroszország ellen, a kínaiak pedig nagy befektetőként nyomulnak Szerbiában: a szendrői vasművek, a bori rézbánya is kínai tulajdonban van, Vajdaságban gumiabroncs-gyárat építenek szintén a kínaiak, és számos útépítés, egyéb infrastrukturális beruházás kivitelezői kínai és orosz cégek. Mivel egyedül a kínai szállítmányt várta a repülőtéren személyesen az elnök, politikai elemzők úgy tekintenek rá, hogy Peking Moszkva helyébe lépett, ha Szerbia legfőbb partnerét keresnénk. A kínai védőoltásból egyébként január 16-án landolt egymillió dózis Belgrádban, és egy nappal az engedélyezés után, 19-én már oltottak is vele. Az ára egyelőre ismeretlen, de a szerb elnök azt nyilatkozta, kedvező feltételekkel sikerült beszerezni, köszönve a kínai elnök baráti viszonyulásának. Kínából egyébként többször érkezett egészségügyi felszerelés is adományként, illetve úgymond kedvező áron, de valójában a szállítmányok többségében, ahogyan a kínai cégekkel kötött szerződések esetében sem ismeretesek a pontos részletek. A német sajtó is arról írt a napokban, hogy Szerbia a Kínával és Oroszországgal ápolt jó kapcsolatának köszönheti az oltás folyamatosságát.

Szerbia tehát a vakcinát illetően is a „keleti nyitás” politikáját folytatja: a Pfizer/BioNTech oltóanyaga mellett a Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinája is elérhető, de a Moderna és az AstraZeneca oltóanyagát is várhatóan hamarosan engedélyezik.

Milliószám érkezik a vakcina

Az országba folyamatosan érkeznek a vakcina szállítmányok, a hírműsorok pedig arról szólnak, hogy a lakosság számához mérten csak Nagy-Britannia előzi a beoltottságot illetően Szerbiát. Hetekkel ezelőtt a Pfizer-szállítmányból kezdték meg az egészségügyi dolgozók oltását, ők a napokban a második adagot kapják meg. A kínai Sinopharm oltóanyagából egymilliót kapott Szerbia, pénteken kora reggel pedig újabb 40 ezer adag orosz vakcina is érkezett. Nenad Popovics innovációs miniszter várta a küldeményt és azt nyilatkozta, hogy információi és reményei szerint február és március folyamán az oroszok összesen kétmillió védőoltást szállítanak le. Emellett arról is beszélt, hogy orosz egészségügyi szakértők a tervek szerint február 11-én érkeznek Szerbiába, akik azonnal megkezdik az egyeztetéseket, hogy a Torlak Intézetben megkezdődhessen az orosz vakcina gyártása. Ana Brnabics kormányfő egy nappal ezt megelőzően be, hogy hétfőn a Pfizer-BioNTech vakcinából is újabb szállítmány érkezik.

Az országban eddig több mint 430 ezer személyt oltottak be koronavírus ellen.

A program jó ütemben és szervezetten zajlik, a polgárok interneten- vagy telefonon keresztül jelentkezhetnek, és sok esetben már másnapra meg is kapják az időpontot, megkaphatják az oltás első adagját. A lakosság mintegy 15 százaléka, tehát mintegy 800 ezer ember kérte mostanáig a vakcinát.

Mintegy 400 oltóponton zajlik a lakosság vakcinációja, naponta nagyjából 40 ezren vették fel, most hogy megkezdődik a revakcináció is, akár 60-70 ezer embert is be kell oltani naponta. Az igénylők kiválaszthatják azt is, melyik gyártó oltóanyagát kérik. Eddig az orosz, a kínai és Pfizer-BioNTech választható. Egyelőre elég nagy készletek vannak az országban, ezért folyamatosan zajlik a lakosság oltása, de más országok tapasztalataiból kiindulva nem tudni, hogy a beígért mennyiségek valóban megérkeznek-e.

Az új koronavírus elleni védõoltásra várnak emberek a Belgrádi Vásár területén létesített oltóközpontban.

Fotó: Darko Vojinovic / MTI/AP/

Enyhe mellékhatások

A Szerbiai Gyógyszerügynökség (ALIMS) pénteken közzétett adatai szerint a koronavírus elleni vakcina felvétele után 62 esetben jegyeztek fel nemkívánatos reakciót. Akkorra már meghaladta a 420 ezret a beoltottak száma. A közlemény szerint többségében enyhe reakció jelentkezett: fájdalom, bőrpír duzzanat, de néhány olyan páciens is volt, aki fejfájásra panaszkodott, illetve enyhe hőemelkedésre.

Komolyabb tüneteket állítólag csupán három esetben regisztráltak. Számszerűsítve, 35 páciens a Pfizer-BioNTech, 26 a Sinopharm, egy a Szputnyik V felvétele után panaszkodott enyhébb tünetekre.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is megkapta a kínai védőoltást. Erről az információt és a fotót a közösségi oldalon közzé is tette. Ahogyan fogalmazott: azért választotta a kínai védőoltást, mert meggyőződése, hogy körültekintően jártak el azok, akik a vakcina engedélyezéséről döntöttek.

Szerbiában eddig egy nap alatt 7 999 volt a legtöbb regisztrált fertőzött, az utóbbi napokban ez a szám 1500 és 2000 között alakul. Az egy nap alatt koronavírusban elhunytak száma pedig 20 körül, a „fekete nap” – a negatív rekord 69 halott volt egy nap alatt. A járvány kitörése óta az országban több mint 2,5 millió személyt teszteltek és eddig közel 400 ezer fertőzöttet azonosítottak. A halálos áldozatok száma közel 4000.

 

Magyar Nemzet

 

Szerbiában elérte a négyezret a halottak száma, újabb vakcinaszállítmányt jelentettek be

Szerbiában a koronavírus-fertőzés szövődményeiben elhunytak száma vasárnapra elérte a négyezret, a járvány megfékezése érdekében pedig Belgrád egyre több oltóanyag beszerzését jelentette be.

Aleksandar Vucic szerb elnök szombaton a közösségi médiában közölte, hogy március elejéig újabb egymillió adag vakcina érkezik Szerbiába, azt azonban nem tudatta, melyik oltóanyagról van szó.

Szerbiában jelenleg az orosz Szputnyik V, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a kínai Sinopharm oltóanyaga érhető el. A legtöbb oltóanyag Kínából érkezett, így az önként jelentkezők jelentős többségét ezzel a vakcinával oltják be.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma vasárnapra Szerbiában 1543-mal 393 897-re, Koszovóban 285-tel 59 931-re, Észak-Macedóniában 325-tel 92 531-re, Montenegróban 375-tel 61 202-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 417-tel 121 916-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 17-tel négyezerre, Koszovóban öttel 1492-re, Észak-Macedóniában héttel 2848-ra, Montenegróban kettővel 802-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 15-tel 4626-ra nőtt.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Macron és Ursula von der Leyen Kínába utazik

Macron és Ursula von der Leyen Kínába utazik

Emmanuel Macron és Ursula von der Leyen áprilisban Pekingbe utazik, hogy tárgyaljanak a kínai elnökkel. A francia elnök a kétnapos brüsszeli csúcs után tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: látogatásuk célja, hogy nyomást gyakoroljanak Hszi Csin-Pingre, hogy rávegye az orosz elnököt a háború lezárására.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Véget ért a kétnapos EU-csúcs

Véget ért a kétnapos EU-csúcs

Az első csütörtöki napon a tagállamok képviselői 1 millió darab tüzérségi lőszer küldéséről állapodtak meg Ukrajna számára egy éven belül. Hazánk ugyanakkor továbbra sem egyezett bele, hogy lövedékeket adjon Kijevnek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!