2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Külföld

Négy halott a washingtoni zavargásokban

Négy ember meghalt, amikor Donald Trump hívei a választás hivatalos végeredménye miatt benyomultak a Capitolium épületébe Washingtonban. Az egyik áldozat egy 35 éves veterán volt. A korábban a légierőnél szolgáló Ashli Babbitt-et minden figyelmeztetés nélkül lőtte mellkason az egyik rendfenntartó. A nő a kórházban belehalt sérüléseibe. Az amerikai törvényhozás épületéből 4 óra alatt sikerült kiszorítani a tüntetőket. A zavargások után 15 napra szükségállapotot hirdettek az Egyesült Államokban. A kongresszus végül megerősítette Joe Biden győzelmét. Megrázó képsorok következnek.

  • Négy halott a washingtoni zavargásokban

A felvételen jól látszik, ahogy a Capitolium egyik rendfenntartója minden figyelmeztetés nélkül célzottan az emberek közé lő.

A 35 éves Ashli Babbitt azonnal a földre zuhan, miután mellbe lőtték.

Az egyik szemtanú, aki közvetlenül a nő mellett állt azt mondta: Babbitt egyenesen a karjába zuhant, minden csupa vér volt. A nőt azonnal kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni.

Babbitt 14 évig szolgált katonaként a légierőnél.

A zavargások során 3 másik tüntető is életét vesztette.

Az ostrom azután kezdődött, hogy Mike Pence alelnök közölte: nincs meg a jogköre ahhoz, hogy érvénytelenítse az elektori voksokat. Tüntetők százai hatoltak be a Capitoliumba. A kongresszusi ülést felfüggesztették. 

A rendfenntartók próbálták kiszorítani a feldühödött embereket a törvényhozás épületéből, sikertelenül.

A hatóságok többször is összecsaptak a tiltakozókkal és könnygázt is bevetettek. Végül kivezényelték a Nemzeti Gárdát is.

A tüntetők szerint a hatóságok agresszívabban léptek fel velük szemben, mint például a fekete életek számítanak aktivistáival, akik törtek zúztak is.

 

 

Szükségállapot Washingtonban

A Hír TV 19 órai híradójában a Washingtonban élő Rusznák Csabát kapcsolták.

Amerikában hajnal 6-ig tartott kijárási tilalom, a szükségállapot azonban még érvényben. Milyen a hangulat a városban a tegnapi események után? Illetve tartanak-e attól, hogy folytatódik az erőszak

- tette fel Ignáth Márk hírolvasó a kérdést.

A Washingtonban élő jogász arról számolt be, hogy ma mindent egész nyugodtnak tűnik, a normál mederben zajlott minden. Majd megjegezte, hogy március közepe óta Washingtonban a dolgozók jó része otthonról dolgozik a járvány miatt, vélhetően ma még többen maradtak óvatosságból otthon.
Rusznák Csaba elmondta, hogy nyilvánvaló, hogy feszült a helyzet, mindenki azt reméli, hogy ennek véglegesen vége, és nem lesz több tüntetés. A legtöbben egyébként azt feltételezik, hogy a zavargásokban résztvevők jó része nem Washingtonban él, így vélhetően ők már hazamentek, a többiek pedig hamarosan hazafognak - hangzott el.

A bejelentkezés során arra is igyekeztek választ adni, hogy miként tudtak az állítólagos szimpatizánsok betörni a Capitoliumba és miként értékelik a republikánusok a történteket.

Donald Trump nyugalomra intette a demonstrálókat

A leköszönő elnök hívei azután rohamozták meg az épületet, hogy az alelnök közölte: nincs meg a jogköre ahhoz, hogy érvénytelenítse az elektori voksokat.

Az amerikai törvényhozás épületéből végül 4 óra alatt sikerült kiszorítani a tüntetőket. A kongresszusi ülés folytatódott, amelyen a képviselők és szenátorok hitelesthetik a november 3-i elnökválasztás eredményét. A zavargások után 15 napra szükségállapotot hirdettek az Egyesült Államokban. Donald Trump nyugalomra intette a demonstrálókat. A távozó elnök azt kérte, hogy mindenki kerülje az erőszakot és menjen haza.

Joe Biden: Ez fájdalmas emlékeztető, hogy a demokrácia törékeny

A történtek fájdalmas emlékeztetők arra, hogy a demokrácia törékeny - reagált a kongresszus épületénél zajló rendbontásra Joe Biden. A megválasztott elnök szerint ez nem tiltakozás, hanem felkelés volt, amelyet az egész világ figyel. A demokrácia megőrzéséhez pedig jóakaratú emberekre és vezetőkre van szükség, akik a közjónak szentelik magukat.

Betörtek a Capitolium épületébe

Több ezren gyűltek össze tegnap Washingtonban, a Kongresszus épülete előtt Donald Trump hívei, hogy a november 3-i választások eredménye ellen tiltakozzanak. A Mentsük meg Amerikát elnevezésű megmozduláson maga az elnök is beszédet mondott. Donald Trump továbbra is úgy véli: választási csalás történt az Egyesült Államokban, és csapatával azért fog harcolni, hogy ezt bebizonyítsa.

Tüntetés Los Angelesben is

A washingtoni tüntetés hírére Los Angelesben is kisebb tömeg gyűlt össze, hogy Donald Trump mellett és a választási eredmények ellen tiltakozzon. Az elnök hívei a Black Lives Matter képviselőivel csaptak össze. A helyszínre több tucat rendőr érkezett, hogy a dühödt tömeget szétválassza.

Nógrádi György: A Trump-beszéd után logikus volt, mi fog történni

Híradónkban telefonon kapcsolatuk Nógrádi Györgyöt. A biztonságpolitikai szakértő szerint az USA-ban annyira kiéleződött a helyzet, hogy szinte a polgárháború szélére sodródott az ország.

Novák Katalin: Biztosítani kell a demokráciát az Egyesült Államokban

Sokkoló felvételek érkeztek a Capitolumból - így reagált a washingtoni zavargásokra a magyar kormány családokért felelős tárca nélküli minisztere.

Novák Katalin közösségi oldalán azt írta: a demokráciát a választásokat megelőzően, azok alatt, és után is biztosítani kell.

Az Európai Bizottság elnöke kemény hangú üzenetet fogalmazott meg. Ursula von der Leyen közölte: a hatalom békés átadása alapvető kellene, hogy legyen.

Lemondott a közlekedési miniszter

Lemondott Elaine Chao amerikai közlekedési miniszter. Ő a Trump-kormányzat első tagja, aki benyújtotta lemondását a Capitolium elleni szerdai támadás után, amely miatt Chao "mély aggodalmát" fejezte ki. 

"Tegnap országunk traumatikus és teljességgel elkerülhető esemény szemtanúja volt, amikor az elnök támogatói megostromolták a Capitolium épületét, miután egy gyűlésen (Donald Trump) felszólalt" - olvasható Elaine Chao közleményében. A lemondás hétfőn lép érvénybe.

"Bizonyos vagyok abban, hogy akár engem, önöket is mélyen megrázta az eset, és egyszerűen nem tarthatom magam távol ettől" - írta.

Elaine Chao közölte, hogy a minisztériuma folytatja az együttműködést a Joe Biden megválasztott elnök által a tárca élére jelölt Pete Buttigieggel, az Indiana állambeli South Bend volt polgármesterével.

Elaine Chao a kezdetektől volt a Trump-kormányzat tagja, George W. Bush elnöksége idején (2001-2009) pedig munkaügyi miniszterként dolgozott.

Chao Mitch McConnellnek, a szenátus republikánus párti képviselőcsoportja vezetőjének a felesége. McConnell "elbukott lázadásnak" nevezte és elítélte a Capitoliumban történteket, és elhatárolódott Donald Trump elnök azon erőfeszítéseitől, hogy megváltoztassa a novemberi választás eredményét.

KAPCSOLÓDÓ:

Ostrom Washingtonban - kapcsoltuk társcsatornánk, a Newsmax amerikai hírtelevízió élő adását

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!