2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Napi aktuális 05:00

Külföld

Négy államban leállíttatták a szavazatok összeszámlálását a demokrata kormányzók

  • Négy államban leállíttatták a szavazatok összeszámlálását a demokrata kormányzók

 

Leállíttatták a szavazatok összeszámlálását a demokrata kormányzók négy olyan kulcsfontosságú államban, ahol Donald Trump vezetett.

Ilyesmire nem volt példa az elmúlt száz évben.

A jelenlegi állás szerint Donald Trump 7, míg riválisa, Joe Biden 5 tagállamból gyűjthet még be elektori voksokat.

Egyelőre a demokrata aspiráns vezet, de a republikánus elnök még megfordíthatja az állást. Amennyiben Trumpnak sikerülne több mint 270 elektori szavazatra szert tennie, akkor újabb négy évig ő maradhatna az Egyesült Államok elnöke.

 

Fej-fej mellett a jelöltek

Fej-fej mellett a jelöltek, így volt ez egész nap. Gantner Barnabás foglalta össze a mai nap eseményeit és közölte az aktuális állást az elnökválasztás krónikájában.

Több államban végére értek a személyesen leadott szavazatok számolásának, de még maradtak felbontásra váró borítékok, benne szavazólapokkal. Biden több csatatérállamban vette át a vezetést, noha még nem értek a számolás végére a szavazóbiztosok.

Biden kampányfőnöke felháborítónak nevezte Trump kijelentését. Pedig a demokrata elnökjelölt már kedd este ünnepelte a saját győzelmét.

Bár a szavazás hivatalos végeredményre még napokat kell várni. Akár órákon belül kiderülhet, hogy ki lesz a következő elnök az Egyesült Államokban.

Donald Trump szerint "rejtélyesen eltűnt" az előnye

"Az előnyöm rejtélyesen eltűnt" - írta Donald Trump amerikai elnök a Twitteren helyi idő szerint szerdán délelőtt.

Az amerikai elnök az éjjel, a Fehér Házban tett nyilatkozata óta először szólalt meg, három mikroblog-bejegyzést is közétett. Ezek közül kettőt a Twitter megjelölt, és csak a figyelmeztetése után vált hozzáférhetővé.

Az első bejegyzésben Trump úgy fogalmazott: "a múlt éjjel több tagállamban, amelynek csaknem mindegyikét demokraták irányítják és ellenőrzik, vezettem, gyakran nagyon biztos fölénnyel. Aztán ez a vezetés egyenként kezdett rejtélyesen eltűnni, ahogy a szavazatokat számlálni kezdték. Nagyon különös ez, a közvéleménykutatók teljesen és történelmi léptékkel tévednek."

Egy másik, a Twitter által szintén megjelölt bejegyzésében az elnök leszögezte: "mindez elég ok arra, hogy bíróságra menjünk. Ezt látván egyetlen tisztességes ember sem mondhatja, hogy ez normális és nem ad okot aggodalomra".

Trump közzétette egy konzervatív politikai és kommunikációs tanácsadó, Matt Mackowiak bejegyzését is, amely térképet mutatva azt rögzíti, hogy az újonnan számlált szavazatok 100 százaléka Biden győzelmét igazolja. A Twitter ezt a bejegyzést is megjelölte.

Szerda délelőtt sajtókonferenciát tartott az elnök választási kampánymenedzsere, Bill Stepien. Kifejtette: megteszik a szükséges jogi lépéseket annak érdekében, hogy a jogszerűen leadott voksokat számolják meg. "Ha valamennyi, jogszerűen leadott szavazatot megszámlálnak, akkor mi győzünk, az elnök arat győzelmet" - fogalmazott Stepien.

Philadelphiában szerdán délelőtt Timothy Savage szövetségi bíró nem fogadta el a republikánusok arra vonatkozó panaszát, hogy az egyik pennsylvaniai megyében lehetőséget adtak a szavazóknak a levélben beküldött voksaik korrigálására. A republikánusok azt kérték, hogy ezeket a szavazatokat ne vegyék figyelembe. A többi között azzal érveltek, hogy a pennsylvaniai alkotmánybíróság döntése szerint is törvény tiltja a megyéknek, hogy lehetővé tegyék a levélben szavazóknak a szavazataik korrigálását.

"Ebben nem vagyok biztos. Valóban ezt mondták ki, vagy az mondatott ki, hogy a választási bizottságnak nincs kötelezettsége ennek megtételére. Vajon nem az volt a törvényhozók szándéka, hogy biztosítsák, és ne megvonják a választójogot a szavazóktól?" - tette fel kérdést a bíró. A republikánus érvelés szerint "nem a választójog megvonásáról van szó ez esetben, hanem arról, hogy a szavazatok korrigálását nem tehetik meg, hacsak a választási törvény nem ad erre felhatalmazást".

A szerdai bírósági meghallgatáson a kérdéses pennsylvaniai megye képviselője, Lee Soltysiak elmondta: tudomása szerint 93 szavazócédulát "vettek kezelésbe", azaz korrigáltak. Hozzáfűzte: jelenleg lezárt szobában, állandó felügyelet alatt számlálják a voksokat.

 

Biden vezet hivatalosan, mégis Trumpnak áll a zászló

 

Most már biztos, hogy az úgynevezett billegő államokon múlik az amerikai elnökválasztás végeredménye.

A jelenlegi állás szerint Donald Trump még 158 elektori szavazatra számíthat 8 tagállamból, míg riválisa, Joe Biden 31 elektori voksot gyűjthet be 4 államból. Bár a demokrata aspiráns vezet, a republikánus elnök könnyedén megfordíthatja a pillanatnyi állást. Ez azt jelenti, hogy Trumpnak sikerülhet több mint 270 elektori szavazatra szert tenni, amivel biztosan újrázni tud az elnök. Miután több államban azonban szoros a verseny, az eredményre még várni kell.

 

Pont azt lépték meg a demokrata kormányzók, amitől Trump tartott

Négy kulcsfontosságú államban, ahol Trump vezetett, leállították a szavazatok összeszámlálását a demokrata kormányzók. Nem tudni, mire készülnek, de erre nem volt példa az elmúlt száz évben.

Trump régóta figyelmeztet rá, hogy a demokraták a levélszavazatok laza szabályozását kihasználva szeretnék elcsalni a választást azokban a körzetekben, ahol demokrata kormányzó van, és úgy tűnik, hogy a „tippje” bejött:

magyar idő szerint hajnali négy körül még mindenki biztos volt benne, hogy Trump elsöprő többséggel nyert, aztán hirtelen történt valami.

  • Négy államban hirtelen beszüntették a szavazatok összeszámlálását: Pennsylvaniában, Wisconsinban, Michiganben és Észak-Karolinában.
  • Mind a négy állam kulcsfontosságú Joe Biden győzelméhez.
  • Mind a négy államban Trump vezet, vagy vezetett, a legtöbb helyen masszív többséggel.
  • Mindegyik államban demokrata kormányzó van hivatalban.

  

 
A legfontosabb billegő tagállamban, Pennsylvaniában Trump 700 ezer szavazattal vezet, vagyis a hátralévő szavazatok 70 százalékát kellene Bidennek megszereznie. Ehhez minimum sötét mágia kéne egy 56 százalékos Trump vezetésnél
 

 

A hivatalos indoklás szerint a szavazatszámlálást azért kellett felfüggeszteni, mert a levélszavazatokat nehezebb összeszámolni, azonban

érdekes, hogy azokban a demokrata kormányzó által vezetett államokban, ahol végig Joe Biden vezetett, ez nem okozott gondot.

Mint ahogy azokban az államokban sem, amelyeket republikánus kormányzó vezet, de egyik európai országban sem szokott gondot okozni a levélszavazatok száma, pedig vannak helyek, ahol jóval nagyobb arányban voksolnak postai úton az emberek, mint az Egyesült Államokban.

De ami talán a legfontosabb: bár az elmúlt száz évben volt már példa néhány világjárványra és háborúra,

az egyetlenegyszer sem fordult elő, hogy szerda reggelre ne tudtak volna egyértelműen győztest hirdetni.

Egyetlen esetben, 2000-ben, előfordult ugyan, hogy egy állam, Florida miatt nem hirdettek győztest, de ott is a szavazatok újraszámlálása miatt történt ez, tehát akkor sem arról volt szó, hogy nem sikerült időre megszámolni a szavazatokat.

888.hu

 

Trump: Megnyertük a választást

Donald Trump bejelentette győzelmét az amerikai elnökválasztáson. Az elnök köszönetet mondott mindenkinek, aki szavazott. Hozzátette: nem hagyják, hogy a demokraták elcsalják választást. Riválisa, Joe Biden eközben ünnepli magát. A demokrata jelölt közölte: jó úton haladnak a győzelem felé. A verseny az úgy nevezett ingaállamokban dőlhet el. Elemzők szerint Trump áll nyerésre itt is. A szavazás az összes államban befejeződött, de a hivatalos végeredményre még napokat kell várni. Egy biztos a közvélemény kutatások ismét mellé lőttek, amikor Biden hatalmas győzelmét vetítették előre.

Az egész világ az Egyesült Államokra figyel.

A szavazás már az összes államban befejeződött, de a hivatalos végeredményre még napokat kell várni.

 

Trump megnyerte Ohiot és Floridát

Donald Trump amerikai elnök nyerte a választást a kulcsfontosságú államok közé tartozó Floridában is. A jelenlegi állás szerint az elnök a szavazatok több mint 51 százalékát zsebelte be. A floridai győzelem 29 elektort jelent Donald Trumpnak. A Newsmax szerint az eddig feldolgozott szavazatok alapján Joe Biden 225, Donald Trump 213 elektor támogatására számíthat. A győzelemhez mindkét jelöltnek 270 elektori voksra van szüksége. Baksay László a pentagon egyik kommunikációs tanácsadója a reggeli amerikai választási műsorunkban azt mondta, hogy a választók érezték Florida állam fontosságát.

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök 210, Joe Biden demokrata párti elnökjelölt 237 elektori szavazatot nyert el az amerikai elnökválasztás legfrissebb állása szerint. Legalább 270 elektort kell megszerezni a végső győzelemhez. 

Azokban az államokban, ahol már megtörtént az urnazárás, és megkezdődött a szavazatok összeszámlálása, Donald Trump huszonegyben szinte biztosan nyert (Alabama, Arkansas, Dél-Dakota, Dél-Karolina, Észak-Dakota, Florida, Idaho, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Nyugat-Virginia, Ohio, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Wyoming), Joe Biden pedig tizenkilencben (Arizona, Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Kalifornia, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New Hampshire, New Jersey, New York, Oregon, Rhode Island, Új-Mexikó, Vermont, Virginia, Washington) és a fővárosban, Washington D. C.-ben.

A fenti államok többsége republikánus vagy demokrata bástya, az igazi verseny azonban a billegő (csatatér-) államokban zajlik, amelyek közül már többen a végéhez közeledik a szavazatszámlálás, s a részeredmények alapján jól áll az elnök. A kulcsfontosságú küzdelmek közül a Fox News amerikai hírcsatorna szerint Floridában és Texasban is Trump győzött, előbbiben 51,2, utóbbiban 52,2 százalékos eredménnyel. Mindkét államban magas a szavazatok feldolgozottsága. Szintén megnyerhette a hivatalban lévő elnök Ohiót (53,5 százalék), ami szintén billegő államnak számít. Florida, Ohio és Texas mellett (amelyek 29, 18, illetve 38 elektort adnak) Georgiában (16), Michiganben (16), Észak-Karolinában (15), Pennsylvaniában (20) és Wisconsinban (10) is

Trump vezeti a helyi szavazást, noha mindegyik államban Biden győzelmét jósolták a közvélemény-kutatók.

A billegő államok közül minden bizonnyal Arizona (11 elektor) és Minnesota (10) is a demokrata elnökjelölt mellett tette le voksát, illetve Iowában (6) is Biden vezet.

– Joe Biden még a 2016-os választáson Trumppal szemben induló Hillary Clintonnál is rosszabbul szerepel a jelenlegi állás szerint – állapították meg a Fox News konzervatív hírtelevízió szakértői. Az összes leadott szavazatból eddig 61 millió voksot szerzett Biden, 59,6 milliót Trump.

Magyar Nemzet

 

Kapcsolódó cikkek: 

Plusz-mínusz: Biden optimista, Trump csalást emleget, de még nincs végleges eredmény

A csatatérállamokban dől el ma az amerikai elnökválasztás

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!