2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Külföld

A csatatérállamokban dől el ma az amerikai elnökválasztás

Floridában és Pennsylvaniában dőlhet el az elnökválasztás, de tulajdonképpen, ha az előbbiben veszít Donald Trump, akkor csak nagyon kevés esélye van a győzelemre – így összegezte a Magyar Nemzetnek a mai voksolás tétjét a John McCain-díjas Mártonffy Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója.

  • A csatatérállamokban dől el ma az amerikai elnökválasztás

Florida, Pennsylvania, Michigan, Ohio, Georgia, Wisconsin, Észak-Karolina, Arizona – ez az a nyolc legfontosabb billegő vagy más néven csatatérállam a mai elnökválasztáson, amelyekben eldőlhet, hogy maradhat-e a Fehér Házban a hivatalban lévő Donald Trump, vagy pedig a Demokrata Párt jelöltje, Joe Biden lesz az Egyesült Államok 46. elnöke, aki az alkotmányos tradíciókat követve január 20-án, keleti parti idő szerint pontban déli tizenkettőkor leteszi a hivatali esküjét Washingtonban – ahogyan azt Dwight D. Eisenhower 1956-os beiktatása óta tette az összes amerikai elnök.

Floridán a világ szeme

Az államok nagy többségében egyébként már most meg lehet mondani, hogy kik nyerik el az elektori szavazatokat. Vannak biztosan republikánus (pl. Mississippi, Alabama, vagy – ami idén meglepően szorosabb a szokásosnál – Texas) és biztosan demokrata (pl. Kalifornia, New York vagy Washington) államok, ahol a választók többsége évtizedek óta ugyanannak a pártnak a jelöltjét választja. Bár idén nyolcnál több állam tekinthető billegőnek, ami azt jelenti, hogy a felmérések szerint mindössze egy számjegyű különbség van a jelöltek között, az elemzők többsége mégis úgy véli, ez a nyolc lehet igazán sorsfordító a jelöltek számára.

Mártonffy Balázs, John McCain-díjas politológus a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta:

ha Trump a 29 elektori voksot adó Floridát elveszti, akkor tulajdonképpen már csak három-négy százalék esélye marad a győzelemre, ugyanis gyakorlatilag az összes többi billegő államban nyernie kellene a Fehér Ház kulcsának megőrzéséhez.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa emlékeztetett: 2016-ban Trumpnak sikerült nyernie Hillary Clinton, akkori demokrata elnökjelölttel szemben a délkeleti szövetségi államban, és nyert további háromban is, amiben mindenki arra számított, hogy a korábbi külügyminiszter lesz a befutó. Ezek, Wisconsin, Michigan és Pennsylvania is a fent említett nyolcban vannak, tehát szoros versenyt mutatnak a közvélemény-kutatások.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

A Napi aktuálisban immár ma másodszor vendég volt Zila János elemző, Alapjogokért Központ és Szentiványi István külpolitikai szakértő, akikkel a "Vita a NatCon jelentőségéről" témában beszélgetett Velkovics Vilmos műsorvezető.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!