2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Navalnij felébredt a kómából

Felébresztették a mesterséges kómából Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, Vlagyimir Putyin legismertebb bírálóját. Az orvosi jelentés szerint a Berlinben ápolt férfi egészségügyi állapota javult, megszólításra reagál, azonban nem lehet kizárni, hogy a valószínűsíthető súlyos mérgezés tartós egészségkárosodást okozott a szervezetében. Navalnij augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában. Hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn lett rosszul. A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították gyógykezelésre.

  • Navalnij felébredt a kómából

Alekszej Navalnij megszólításra reagál, azonban nem lehet kizárni, hogy a valószínűsíthető súlyos mérgezés tartós egészségkárosodást okozott a szervezetében - ez áll abban az orvosi jelentésben, amelyet a berlini Charité Egyetemi Klinika hozott nyilvánosságra. Vlagyimir Putyin legismertebb bírálója augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában. Hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn lett rosszul. A kómában lévő orosz ellenzéki politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították gyógykezelésre.

A német hadsereg laboratóriumában kimutatták, hogy politikus szervezetébe a Novicsok típusú orosz hadászati idegmérget juttatta valaki.

A német kormány szeptember 2-án közölte, hogy az orosz ellenzék vezére mérgezéses támadás áldozata lett. Berlin a lehető leghatározottabban elítéli a támadást, és követeli az eset kivizsgálását az orosz hatóságoktól. A Kreml értelmezése szerint azonban nem nyert megerősítést a mérgezés, így nincs miért nyomozást indítani.

A Reuters által megkérdezett szakértő azt állítja, Navalnij a legveszélyesebb ellenzéki politikus, aki képes összefogni a Vlagyimir Putyin és pártja ellen ágáló ellenzéki politikai erőket, feltehetően ez állhat az esetleges mérgezés mögött. Oroszországban a következő években olyan országos választásokat tartanak, amelyeknek végeredménye bizonytalan Putyinra nézve, aki az elmúlt évben elveszítette a választói bázisának egy részét.

"A mérgezésből, valamint abból a tényből kiindulva, hogy nem indítanak nyomozást az derül ki, hogy az ügy belföldi súlya sokkal nagyobb, mint a külföldi szankciók lehetősége. A helyzet már nem tud sokat romlani a nyugat és Oroszország között, mert már most is rossz a viszony"

- magyarázta egy szakértő.

Berlinben azzal fenyegették meg a moszkvai vezetést, hogy megkezdik az egyeztetést az Európai Uniós és a NATO partnerekkel a válaszlépésekről. Angela Merkel azt is elképzelhetőnek tartja, hogy leállítják az orosz földgázt Németországba szállító Északi Áramlat-2 földgázvezeték építését is.

Oroszországot nem először vádolják meg mérgezéssel. Legutóbb, 2018-ban az okozott feszültséget a brit-orosz viszonyban, hogy Angliában szintén Novicsokkal mérgezték meg Szergej Szkripalt, egy orosz-angol kettős ügynököt. 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!