2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Külföld

NAÜ: Irán megnövelte dúsítotturán-készleteit

Irán tovább növelte dúsítotturán-készleteit - állapította meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egy jelentésében, amelyet nem a nyilvánosságnak szántak, de amelyből pénteken részletek láttak napvilágot.

  • NAÜ: Irán megnövelte dúsítotturán-készleteit

Az ENSZ égisze alatt működő szervezet szerint Irán továbbra is megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagállamával és Németországgal 2015-ben megkötött megállapodást - idézett a jelentésből az AP amerikai hírügynökség.

A NAÜ május 20-i állapotot tükröző megállapítása szerint az iszlám köztársaság három hónap alatt alig több mint 1 tonnáról csaknem 1,6 tonnára növelte a birtokában lévő, alacsonyan dúsított urán mennyiségét. A 2015-ös megállapodás szerint - amelyet az Egyesült Államok 2018-ban egyoldalúan felmondott - Iránnak legfeljebb 200 kilogrammos készlete lehetne dúsított uránból.

Emellett a megállapodásban rögzített legfeljebb 3,67 százalékos szint helyett Irán 4,5 százalékos tisztaságúra dúsítja az uránt, és nehézvízből is a megengedettnél nagyobb mennyiséget tárol.

A megállapodásban Irán vállalta, hogy gazdasági ösztönzőkért cserébe korlátozza nukleáris programját. Az egyezség azt volt hivatott megakadályozni, hogy Irán atomfegyvert állítson elő. Teherán váltig tagadja, hogy ez lenne a célja, és jelenleg nem akadályozza a NAÜ megfigyelőit abban, hogy ellenőrizzék az iráni nukleáris létesítményeket.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!