2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Külföld

Nagyszabású dzsihadista-ellenes akció zajlott Mozambikban

Több mint 150 dzsihadistát ölt meg a mozambiki hadsereg múlt héten, az ország konfliktus sújtotta északi részén végrehajtott műveleteiben - jelentette be a mozambiki állami televízióban (TVM) Francisco Assane, a mozambiki hadsereg egyik ezredese szerdán.

  • Nagyszabású dzsihadista-ellenes akció zajlott Mozambikban

A június 21-e és 23-a között végrehajtott műveletekben foglyul ejtettek továbbá 39, az al-Shabaab helyi terrorszervezethez tartozó szélsőségest, akik tűzharcba keveredtek katonákkal. Ez nem azonos a Szomáliában tevékenykedő, ugyanilyen nevű dzsihadista terrorcsoporttal.

Assane hozzátette, hogy a terroristák a tartomány két városában, Monajéban és Palmában katonai támaszpontokon ütöttek rajta.

Az Iszlám Államhoz köthető al-Shabaab 2017 óta hajt végre terrorakciókat Mozambik északi, rubinbányákban és földgázmezőkben gazdag térségében, merényleteiknek a fegyveres konfliktusokat nyomon követő és elemző ACLED nevű nemzetközi szervezet szerint mostanáig már csaknem 2930 halálos áldozata volt, köztük 1440 civil.

A szélsőségesek az elmúlt egy évben fokozták tevékenységüket a térségben, március közepén lerohanva Palma városát is. A halálos áldozatok ezrei és az otthonából elűzött csaknem nyolcszázezer menekült mellett a terroristák ténykedése komoly gazdasági károkat is okozott, így a Total francia energetikai vállalat húszmilliárd dolláros gázkitermelési projektjét is le kellett állítani.

Az ENSZ genfi székhelyű Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) június közepén arra figyelmeztetett, hogy a térségből továbbra is ezrek menekülnek el otthonaikból Mozambik más részeire vagy a szomszédos Tanzániába.

Múlt héten a 16 afrikai tagállamot számláló Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) is bejelentette, hogy katonákat küld Mozambikba az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető támadások elfojtására.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!