2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Zsuzsi asztala 11:00

Külföld

Nagyarányú győzelmet arattak a konzervatívok Görögországban

Nagyarányú győzelmet aratott a görögországi parlamenti választáson az Új Demokrácia (ND) nevű konzervatív párt a csaknem végleges adatok szerint, de Kiriákosz Micotakisz kormányfő pártja, többség híján, egyedül nem tud kormányt alakítani.

  • Nagyarányú győzelmet arattak a konzervatívok Görögországban

A leadott szavazatok 99,55 százalékának összeszámlálása szerint az Új Demokrácia a voksok 40,79 százalékát szerezte meg, míg az Alekszisz Ciprasz korábbi miniszterelnök (2015-2019) által vezetett Sziriza a leadott szavazatok alig 20 százalékát. A harmadik helyen a szocialista PASZOK párt végzett 11,46 százalékkal. A görög parlament 300 fős.

Az új választási törvénynek megfelelően rendezett voksolás eredményei alapján az ND nem tud egyedül kormányt alakítani, mivel a vasárnap véget ért szavazás után Micotakisz azt mondta, hogy az alkotmány szerint fog eljárni, de nem fog koalíciós tárgyalásokba bocsátkozni.

A törvény szerint, ha a mostani eredmények nyomán Micotakisz pártja nem tud kormányt alakítani, akkor a Sziriza, majd a PASZOK vezetője próbálkozhat koalíciós tárgyalásokkal, de szakértők szerint együknek sincs reális esélye koalíciós kormányt alakítani a rendelkezésre álló három nap alatt. Amennyiben nem alakul kormány, egy magas rangú bírót neveznek ki ügyvivő miniszterelnöknek és új választásokat hirdetnek június végére vagy július elejére.

"Ez a politikai földrengés felhívás mindannyiunk számára, hogy gyorsítsuk fel a végleges kormány megalakulásához vezető folyamatot, így országunkat minél előbb egy tapasztalt vezetés irányíthatja" - mondta Micotakisz.

Akisz Szkercosz kormányfőszóvivő közölte, arra törekszenek, hogy a lehető leghamarabb megtartsák az új választásokat.

"Az eredmény rendkívül kedvezőtlen a Sziriza párt számára" - mondta Alekszisz Ciprasz, aki vasárnap este telefonon gratulált Micotakisznak.

Borítókép: Kiriákosz Micotakisz kormányfő (Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!