2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

A Pál utcai fiúk 19:10

Külföld

Nagy migránstömeg érkezett, közte több koronavírusos

Az SOS Méditerranée francia civilszervezet hajója, több mint száz bevándorlóval a fedélzetén, a szicíliai Augustában kapott kikötési engedélyt - közölte kedden este a helyi rendőrség. Lampedusa lakosai polgári keresetet nyújtottak be a Földközi-tengeren érkező migránsok mentésével foglalkozó nem kormányzati szervezetek ellen.

  • Nagy migránstömeg érkezett, közte több koronavírusos

Az Ocean Viking a 116 fős csoportot líbiai vizeken vette a fedélzetére.

A bevándorlókon az olasz egészségügyi hatóságok koronavírus-tesztet végeztek még a hajó fedélzetén, és csak azt követően engedték őket partra szállni. Hat ember tesztje bizonyult pozitívnak. Az érkezők több mint fele szülői kíséret nélküli kiskorú vagy fiatalkorú. Többségük közép-afrikai, de a csoportban vannak líbiaiak is. Megkezdődött a bevándorlók azonosítása, majd az Allegra nevű karanténhajón helyezik el őket a következő két hétre.

A francia SOS Méditerranée norvég felségjelzésű hajója év eleje óta második alkalommal köt ki a dél-olaszországi partokon:

február elején az Ocean Viking 422 emberrel érkezett meg, közöttük negyvenhatan bizonyultak pozitívnak. Március elején a Sea-Watch 3 kötött ki egy 385 fős csoporttal, a német civilhajót az olasz hatóságok vasárnap lefoglalták.

"Olaszország zárlat alatt van, a vállalatok bezárnak, a lakosokat és cégeket korlátozzák, egyetlen, amit a kormány nem állít le, az az illegális bevándorlók kikötése, Olaszország zárva, a kikötők pedig nyitva" - hangoztatta közösségi oldalán a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni.

Lampedusa lakosai bejelentették, hogy ügyvédet fogadtak fel, és polgári jogi keresetet nyújtottak be abban az eljárásban, amelyet a szicíliai Trapani ügyészsége kezdeményezett a Jugend Rettet, az Orvosok határok nélkül és a Save the Children civilszervezetekkel szemben, illegális bevándorlás pártolása címén.

A sziget lakosai sértett félnek tartják magukat,

mivel "évek óta szenvedő alanyai a líbiai partokról a civilhajókkal érkező illegális migrációnak" - nyilatkozta az ügyvéd Valter Biscotto. A lampedusaiak kártérítést követelnek a tömeges migráció miatt egyebek közt a helyi idegenforgalomban okozott "felbecsülhetetlen" kárért.

Sajtóadatok szerint év eleje óta közel tízezren indultak el Líbiából:

több mint négyezer embert a líbiai parti őrség visszafordított, 3500-an jutottak el a dél-olaszországi partokra. Utóbbiak 43 százaléka civil szervezetek hajójával érkezett.

További több mint kétezerötszázan Tunéziából keltek át az olasz szigetekre.

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter a NATO tagállamok keddi külügyminiszteri ülése után hangoztatta, hogy Róma az Egyesült Államok közreműködését várja a líbiai helyzet stabilitásának megteremtésében. "Meg kell állítani a nyár közeledtével egyre erősödő migrációt, amely a radikalizálódás és a terrorizmus veszélyét hordozza magában" - hangoztatta az olasz diplomácia vezetője.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Másodszor is magyar hokisiker az Alba Arénában

Másodszor is magyar hokisiker az Alba Arénában

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott másodszor is - ezúttal 3-2-re - legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Arénában.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ekkora árra senki sem számított + videó

Ekkora árra senki sem számított + videó

Halálos áldozatai is vannak a heves esőzéseknek világszerte. Irán, több arab állam és Oroszország is komoly áradásokkal küzd. Ezrek voltak kénytelenek elhagyni lakóhelyüket.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!