2024. 06. 25. Kedd Vilmos napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Külföld

Nagy csata vár Netanjahura

  • Nagy csata vár Netanjahura

Rendkívüli parlamenti választást tartanak ma Izraelben, miután az előző, április 9-i választásokat követően a kormányalakítással megbízott Benjámin Netanjahunak – megfelelő számú koalíciós partner hiányában – nem sikerült felállítani új kabinetjét a kitűzött határidőig. A jobbközép Likud pártot vezető jelenlegi miniszterelnöknek az előző voksoláson 35 mandátumot sikerült szereznie, pontosan annyit, mint legnagyobb ellenfelének, a Beni Ganc vezette centrista-liberális Kék-fehér pártszövetségnek.

A Háárec című izraeli lap legfrissebb felmérése szerint a két tömörülés ismét hasonlóan szoros küzdelemre számíthat. A hétfői állás szerint a Likud és a Kék-fehér párt egyaránt 32 helyet szerezhet a 120 fős parlamentben (kneszet), ahhoz azonban, hogy bármelyik párt kormányt tudjon alakítani, 61 mandátumra lenne szükség.

A 69 éves Benjámin Netanjahu egyébként július óta hivatalosan is a zsidó állam leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnöke, és noha a Likud számára sokkal több a lehetséges koalíciós partner a kisebb pártok között, elemzők szerint az Izraelnek politikai fordulatot ígérő nyugalmazott tábornok, Beni Ganc sem gyengült az elmúlt pár hónapban, így könnyen lehet, hogy a mai választás éppúgy végződik, mint az áprilisi, vagyis egyik erőnek sem sikerül kormányt alakítani. A választások eredménye tehát aligha az elkövetkező egy-két napban fog eldőlni, a hangsúly sokkal inkább a következő hetekben szövődő háttéralkukra és szövetségépítésre helyeződik.

Benjámin Netanjahu azonban nem bízta a véletlenre szavazótáborának mozgósítását. Egy tegnapi nyilatkozatban például Ciszjordánia összes zsidó telepének annektálását ígérte választási győzelme esetén, hozzátéve, hogy a terv azokra a néhány száz fős telepekre is vonatkozik, amelyek mélyen a palesztinok lakta övezetekben fekszenek.

Az izraeli hadsereg rádiójának adott interjúban azt is nyomatékosította, hogy a tervéről már tájékoztatta Donald Trump amerikai elnököt is, valamint azt mondta, hogy a Fehér Ház nem sokkal az izraeli választások után nyilvánosságra hozza az izraeli–palesztin rendezést célzó béketervét. A palesztinok azonban Netanjahu effajta kijelentéseit egy esetleges békemegállapodás legnagyobb akadályának tekintik. Mohammed Stajje palesztin miniszterelnök a békefolyamat legnagyobb tönkretevőjének nevezte az izraeli miniszterelnököt. Benjámin Netanjahunak ráadásul a múlt héten újfent sikerült magára haragítania az egész arab világot azzal, hogy a Jordán-völgy és a Holt-tenger északi részének annektálását is kilátásba helyezte.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Nem bírt a lengyelekkel és csoportmásodik Franciaország

Nem bírt a lengyelekkel és csoportmásodik Franciaország

A francia válogatott meglepetésre 1-1-es döntetlent játszott a már kiesett lengyelekkel a németországi labdarúgó Európa-bajnokság D csoportjának harmadik, utolsó fordulójában kedden, így Didier Deschamps szövetségi kapitány együttese a második helyen végzett a négyesében.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Zelenszkij szerint börtön vár Sojguékra

Zelenszkij szerint börtön vár Sojguékra

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte kedden a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) döntését, amely elfogatóparancsot adott ki két magas rangú orosz katonai vezető ellen, és hozzátette, hogy nem kerülik el az igazságszolgáltatást.
Háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adtak ki Szergej Sojgu ellen

Háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adtak ki Szergej Sojgu ellen

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) kedden elfogatóparancsot adott ki Szergej Sojgu, az orosz biztonsági tanács titkára, valamint Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke ellen az ukrajnai háború során 2022. október 10. és 2023. március 9. között elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények miatt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!