2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Nagy-Britannia karantén alatt

A világ országai sorra zárják le határaikat a Nagy-Britanniából érkezők előtt. A szigor oka az a mutáns vírus, amit elsőként a szigetországban mutattak ki. Az új típusú kórokozó nem vált ki súlyosabb tüneteket, és az eddig kikísérletezett oltások is hatékonyak ellene. Az a fő gond vele, hogy nagyon gyorsan terjed.

  • Nagy-Britannia karantén alatt

Egy egész országot helyeztek karantén alá a világ államai. Elsőként Franciák, majd a Benelux országok, végül a többi uniós tagállam jelentette be, hogy nem fogadnak brit repülőjáratokat. Őket a világ számos országa követte: hétfő estig negyven ország jelentette be, hogy felfüggeszti a Nagy-Britanniából induló repülőjáratok fogadását.

A britek számára nemcsak az utasforgalom megszűnése okoz gondot. Ennél is súlyosabb csapást jelent a teherforgalom megszűnése. Dover és a szemközti Calais a világ két legforgalmasabb nemzetközi tengeri kompkikötője; a karácsonyi áruszállítási csúcsidőszakban naponta átlagosan tízezer kamion kel át a két kikötő között.

A Brexit megállapodás hiánya miatt eleve nagy a bizonytalanság, mivel a cégek nem tudják, hogy milyen feltételek mellett, milyen vámkulcsokkal szállíthatnak árut brit szigetekről az Unióba, illetve a másik irányba. A lakosságot az zavarta össze, hogy a kormány nem tudta világosan és egyértelműen kommunikálni, milyen kijárási korlátozásokat vezet be az ünnepekre. A lakosság megkezdte az alapvető élelmiszerek felvásárlását, és hétfőre bizonyos élelmiszerekből átmeneti hiány támadt a szupermarketekben. Olyan termékekből fogytak ki a készletek, például citrusból- és salátafélékből, amelyeket teljes egészében az európai kontinensről importálnak.

Boris Johnson bejelentette, hogy több szinten is tárgyalnak a franciákkal, ő maga is beszélt telefonon Emmanuel Macron elnökkel, de hogy ennek milyen eredménye lett, arról konkrétumot nem mondott. A brit miniszterelnök jó hírekkel is szolgált. 

Bejelenthetem, hogy már több mint félmillió ember kapta meg az első oltást. Amint azt a világjárvány során láthattuk, a vírus gyorsan terjed egyik országból a másikba, ezért csak nemzetközi együttműködéssel lehet legyőzni, az egész világ vakcinákkal való ellátásában pedig mi is kivesszük a részünket

- közölte a brit miniszterelnök.

A Nagy-Britannián belül mindenekelőtt Londonban terjedő új koronavírus-variáns fertőzőképessége 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított változatokét. A virológusok szerint a mutáció természetes folyamat, a WHO főigazgatója pedig óvott a pánikkeltéstől.

A vírusok mutálódnak, ez természetes folyamat, amire számítottunk. Az új variáns gyorsabban terjed ugyan, de nincs bizonyíték arra, hogy súlyosabb tüneteket okozna vagy növelné a mortalitást

- ezekkel a szavakkal nyugtatta a kedélyeket a WHO etióp főigazgatója.

A laboratóriumi eredmények szerint ez a vírusváltozat nagyobb mennyiségben szaporodhat a felső légutakban, ám szerencsére a korábbi variánsra létrejött antitestek ezt is kivédik vagyis aki megfertőződött már, annak nem kell aggódnia, és az oltások alkalmasak a megelőzésére.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!