2024. 07. 18. Csütörtök Frigyes napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Komment 17:45

Külföld

Nagy az egyetértés a tagállamok között, ki fogják bővíteni a BRICS-et

Idén a dél-afrikai Johannesburgban gyűltek össze a BRICS-országok vezetői. A csúcstalálkozó fő témája a csoport bővítése volt.

  • Nagy az egyetértés a tagállamok között, ki fogják bővíteni a BRICS-et

A Dél-Afrikában rendezett csúcstalálkozó második napját is a rendező ország elnöke nyitotta meg.

"Tudjuk, hogy a szegénység, az egyenlőtlenség és a fejletlenség a legnagyobb kihívások, amikkel az emberiség szembesül" - kezdte beszédét Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök.

A BRICS-országcsoport jelenleg öt államot tömörít: Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát. Tagjai nagy népességű és kiterjedésű államok: az öt tagországban él a világ lakosságának több mint 40 százaléka. A szervezetet pedig szeretnék tovább bővíteni a jelenlegi tagok.

A bővülés biztos, a menetrend kétséges

"India teljes mértékben támogatja a BRICS bővítését. A 2016-os elnökségünk során a BRICS-et olyan csoportként határoztuk meg, amely válaszra kész, befogadó és kollektív megoldásokat alkalmaz" - ezt mondta a bővítésről Narendra Modi, India miniszterelnöke.

Hasonló álláspontot képviselt Kína is a csúcstalálkozón: "Fel kell gyorsítanunk a bővítési folyamatot. Lehetővé kell tenni, hogy több ország csatlakozzon a BRICS-családhoz, egyesítse a bölcsességét és erőt gyűjtsön a globális kormányzás igazságosabbá és ésszerűbbé tételéhez" - fejtette ki a Kínai Népköztársaság elnöke, Hszi Csin-ping.

Amiről viszont nem sikerült megállapodni, az a bővítés menetrendje: Brazília és India megfontoltabban haladna, szerintük ki kell dolgozni a megfelelő szabályokat és fel kell állítani egy feltételrendszert a csatlakozáshoz.

Vlagyimir Putyin véget vetne a háborúnak

Oroszország képviseletében Szergej Lavrov érkezett Johannesburgba. A tárgyaláshoz azonban a Moszkvában maradó Vlagyimir Putyin is csatlakozott, videókapcsolaton keresztül.

"Oroszország úgy döntött, hogy támogatja azokat az embereket, akik küzdenek a kultúrájukért, a hagyományaikért, a nyelvükért és a jövőjükért. Ukrajnában a tevékenységünknek egyetlen oka van: hogy véget vessünk a háborúnak, amelyet Ukrajnában a Nyugat és partnereik indítottak a Donbászban élő emberek ellen" - mondta a videóban az orosz elnök.

A csúcstalálkozó csütörtökön ér véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!