2024. 09. 19. Csütörtök Vilhelmina napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte

Következik:

Radar 23:30

Külföld

Mutatjuk, mik az esélyeink a migrációs paktumból való kilépésre, ha összefogunk a hollandokkal

A Mandiner Dornfeld Lászlót, az Alapjogokért Központ vezető elemzőjét kérdezte a jogi lehetőségeinkről.

  • Mutatjuk, mik az esélyeink a migrációs paktumból való kilépésre, ha összefogunk a hollandokkal

Mint megírtuk: a holland kormány szerdán hivatalos kérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz annak érdekében, hogy kimaradhasson a 2026-ban életbe lépő új menekültügyi és migrációs paktumból.

Az Európai Bizottság szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján a kívülmaradási kérelemmel összefüggésben hangsúlyozta: a menekültügyre és a migrációra vonatkozó uniós szabályok továbbra is kötelezőek Hollandiára nézve, s az így is marad az uniós alapszerződés esetleges módosításáig.

A témában a Mandiner felkereste Dornfeld Lászlót, az Alapjogokért Központ vezető elemzőjét, aki megerősítette, hogy a holland kimaradás csakis az uniós alapszerződések módosításával történhet meg, ahogy ez az Európai Bizottság válaszából is kiderült. Ennek fényében arra is kíváncsi volt a lap, vajon mekkora esély mutatkozik egy esetleges alapszerződés-módosításra.

A jelen jogi környezetben nem igazán látszik erre lehetőség. 

Az alapszerződések módosítása egyelőre nem tűnik valós lehetőségnek, hiszen az egyébként is válságban lévő EU-ban nagyon eltérő elképzelései vannak a tagállamoknak a jövőt illetően” – fogalmazott az elemző, majd hozzátette: „Azt is látni kell, hogy elkerülhetetlen lenne más vitákat is megnyitni ezzel együtt.” 

Éppen ezért Dornfeld László szerint a kimaradás jelenleg nem tűnik túl reális opciónak, már csak azért sem, 

mert olyan lavinát indítana el, amely leleplezné az egész migrációs paktum életképtelenségét.

„Minden jel arra mutat, hogy az előző EP-ciklus végén áterőltetett migrációs paktum már most halott, és nincs valós szándék a tagállamok részéről arra, hogy ténylegesen be is tartassák. Valószínűnek tűnik, hogy ugyanaz fog történni a migrációs paktummal, mint 2015 óta a schengeni övezettel: a tagállamok részesei maradnak, de egyszerűen figyelmen kívül hagyják a szabályokat” – fogalmaz ennek kapcsán az elemző.

A teljes cikket a Mandiner.hu-n olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hezbollah-vezér: Izrael minden határon túlment

Hezbollah-vezér: Izrael minden határon túlment

Izrael minden határon túlment a távközlési eszközök tömeges felrobbantásával Libanonban - jelentette ki csütörtökön Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah libanoni síita fegyveres mozgalom vezetője, miután milíciájának számos tagja is megsebesült a robbanásokban.
Brüsszel bevándorlóországgá tenné Magyarországot

Brüsszel bevándorlóországgá tenné Magyarországot

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné - jelentette ki az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön Facebook-oldalán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!