2021. január 17.,
vasárnap, Antal, Antónia napja

Muszlimokat támadtak Srí Lankán

2019. május 14., kedd 12:42

Muszlimellenes zavargások törtek ki Srí Lanka több városában is. A keresztény templomok és szállodák ellen Húsvétkor elkövetett terrorcselekmények miatt nagyon feszült a hangulat a muszlimok, valamint a keresztények és a buddhisták között. Amikor elterjedt annak a híre, hogy újabb terrortámadást terveznek, muszlimok tulajdonában álló házakat és boltokat támadtak meg.

Lángokban áll egy muszlim tulajdonban álló bolt Kurunegala városában Srí Lankán. A Facebookon szólalkoztak össze a helyi muszlimok és buddhisták, aminek ez lett a vége.

A húsvétvasárnap keresztény templomok és szállodák ellen elkövetett terrorcselekmények után vált különösen feszültté a muszlimok és a keresztények közötti kapcsolat. Az öngyilkos merénylők 258 embert öltek meg és több százat megsebesítettek összehangolt támadásuk során.

Később elterjedt annak a híre, hogy újabb támadások várhatók a rendőrök az összes iskolát átfésülték pokolgépek után kutatva. Az internetes közösségi oldalakon egymást becsmérlő üzeneteket váltottak a különböző felekezetek hívei. Az egyik ilyen írást értették félre a buddhisták, akik ezt követően megrohanták a muszlimok házait és boltjait.

"Karddal támadtak rám. Úgy 15 ember érkezett tuk-tukon, azzal fenyegettek, hogy megölnek, de én elmenekültem a hátsó ajtón. Ugyanez a banda támadta meg a bátyám élelmiszerboltját" -idézte fel a támadást egy muszlim férfi. 

Hasonló jelenetek zajlottak le a szigetállam több más városában is. Volt ahol kőzáport zúdítottak egy mecsetre. A rendőrség azonnal kijárási tilalmat hirdetett, és az északnyugati országrészben elérhetetlenné tette a népszerűbb internetes közösségi oldalakat. A korlátozást később az egész országra kiterjesztették, így sikerült lehiggasztani az indulatokat.

A helyi rendőrség azt közölte, letartóztattak egy főleg buddhistákból álló csoportot, amelyet a gyújtogatások elkövetésével vádolnak.

 

HírTV