2021. január 18.,
hétfő, Piroska napja

Muszlimok tüntettek India szerte

Hír TV

2019. december 17., kedd 15:00

Autókat és buszokat gyújtottak fel és a rendőrökkel is összecsaptak az állampolgársági törvény módosítása ellen tüntető muszlimok India több városában. A demonstrálók azt nehezményezik, hogy a muszlim országokból vallási üldöztetés miatt Indiába érkezett menekültek közül csak a keresztények, hinduk, buddhisták és három további felekezet tagjai kaphatnak állampolgárságot, a muszlimok azonban nem.

Lehetnek-e menekültek az Iszlám országból érkezett muszlimok? Az állampolgársági törvény módosítása kapcsán erről folytatnak vitát India szerte, olykor erőszakos módon. Indiába millió számra érkeztek menekültek a térségbeli Iszlám-országokból, Afganisztánból, Pakisztánból és Bangladesből.

A Narendra Modi vezette kormány az ő helyzetük rendezésére ad állampolgárságot a vallási üldöztetés elől menekülő hinduknak, buddhistáknak, dzsainistáknak, keresztényeknek, zoroszatriánusoknak és szikheknek. Muszlimok azonban nem, mivel őket a kormány érvelése szerint nem éri vallási üldöztetés.

A muszlim politikusok szerint a módosítás ellenkezik az India alkotmányában rögzített értékekkel, mert a vallást szabja az állampolgárság feltételéül. Azt a vádat is megfogalmazták, hogy a kormány muszlimellenes, és az indiai muszlimok 170 milliós közösségét nem akarja menekültekkel szaporítani.

Elsőként az újdelhi Dzsámia Millía Iszlámija nevű egyetem diákjai tüntettek, majd összecsaptak a rendőrökkel az egyetem területén. Az incidenst az ellenzéki Kongresszus Párt politikusai is elítélték. Később más felsőoktatási intézményekben is tiltakozni kezdtek. A lakhnaui egyetem bejáratát rendőrök torlaszolták el, hogy megakadályozzák a diákok felvonulását a városközpontban. Sok diák az erőszak elszabadulásától tartva sietve hazautazott. Narendra Modi miniszterelnök nyugalomra intett, a diákokat pedig a tanulás folytatására bíztatta.

 

Hír TV