2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

Moszkvában kötelező házi karantént rendeltek el

Moszkva lakosai számára kötelező házi karantént rendelt el hétfőtől határozatlan időre Szergej Szobjanyin polgármester a koronavírus terjedésének megakadályozására hivatkozva. A vírus a Közel-Keleten is egyre inkább terjed.

  • Moszkvában kötelező házi karantént rendeltek el

A moszkvaiak otthonaikat csak sürgős orvosi probléma miatt, közvetlen életveszély vagy egészségük fenyegetettsége esetén, a munkahelyükre való elkerülhetetlen utazás, a legközelebbi üzletben való bevásárlás, legfeljebb száz méterre háziállat-sétáltatás, illetve a háztartási hulladék eltávolítása céljából hagyhatják el.

Az orosz főváros lakóit arra kötelezik, hogy az utcán, az üzletekben, - a taxik kivételével - a tömegközlekedési eszközökön és más nyilvános helyeken legalább másfél méteres távolságot tartsanak egymástól.

"A következő napokban, műszaki és szervezeti intézkedések bevezetése esetén különleges engedéllyel lehet majd az utcára menni, a Moszkva kormányzata által megállapított rendben"

- közölte a honlapján Szobjanyin.

Hozzátette, hogy az orosz fővárosban egy héten belül "okos" megfigyelőrendszer kezdi ellenőrizni a kötelező karantén betartását.

"Fokozatosan, de folyamatosan fogjuk erősíteni az ebben a helyzetben elkerülhetetlen kontrollt" - ígérte a polgármester.

Szobjanyin hangsúlyozta: az önizolálás rendszere nem jelenti azt, hogy az állampolgárok ne utazhatnának Moszkvába vagy ne hagyhatnák el a fővárost. Arról egyelőre nem jelent meg tájékoztatás, hogy a különleges házelhagyási engedélyeket hol és hogyan kell beszerezni.

A polgármesteri rendelet értelmében az üzleteknek, gyógyszertáraknak és egyéb intézményeknek biztosítaniuk kell a szociális távolság betartását, egyebek között ezt a célt szolgáló jelzések felvitelével, a beengedési rend bevezetésével.

A fertőzöttek számára a COVID-19 betegség könnyű lefolyása esetén a főváros otthoni orvosi ellátást és ingyenes vírusellenes készítményeket ígért. A munkanélküliek a koronavírus-járvány miatt 19 500 rubel kiegészítő segélyben részesülnek. (A rubel jelenleg mintegy 4 forintot ér.)

Az elmúlt napokban a médiában többször jelentek meg értesülések arról, hogy a közel 13 milliós Moszkva vezetése a karantén bevezetésére készül, de ezt hivatalosan mindannyiszor cáfolták. Az orosz fővárosban az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárakon, valamint az ételt elvitelre vagy kiszállításra készítő étkezdéken kívül egyébként sincs nyitva semmi. Korábban csak a 65 éven felüliek és krónikus betegek mozgását korlátozták.

Oroszországban a hivatalos adatok szerint vasárnapra 1534-re, Moszkvában pedig 1014-re nőtt a SARS-CoV-2 koronavírussal igazoltan megfertőződöttek száma.

Ez országos szinten 270 fős napi növekményt jelentett. A nyilvántartott halottak száma 8, a gyógyultaké 64 volt vasárnap délelőtt.

Vlagyimir Putyin jövő hétre az egész országra kényszerszabadságot rendelt el. Oroszország, amely a külföldön rekedt állampolgárait hazaszállító repülőgépek kivételével megszüntette a külföldi légi utasszállítást, hétfőtől lezárja szárazföldi határait. Sajtóértesülések szerint a kormány fontolóra vette a belföldi régiók közötti közlekedés korlátozását is.

Andrej Vorobjov, Moszkva megye kormányzója a fővárosihoz hasonló lakhelyelhagyási tilalmat hirdetett ki hétfőtől.

Terjed a vírus a Közel-Keleten

A Közel-Kelet országaiban is gyorsan terjed a lázzal és tüdőgyulladással járó Covid-19 nevű kór. Iránban a legrosszabb a helyzet. A perzsa államban csaknem 3 ezer halottat és 40 ezer fertőzöttet tartanak nyilván.

Világszerte 199 országban van jelen az új típusú koronavírus. Csaknem 34 ezren vesztették életüket és 730 ezren betegedtek meg. Több mint 150 ezren azonban meggyógyultak.

MTI/MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!