2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

A szabadság bolond körei 11:00

Külföld

Morales az ENSZ közvetítését és Ferenc pápa közbenjárását kérte a válság rendezésében

Evo Morales lemondatott bolíviai elnök az ENSZ közvetítését és Ferenc pápa esetleges közbenjárását szorgalmazta a bolíviai politikai válság rendezése érdekében.

  • Morales az ENSZ közvetítését és Ferenc pápa közbenjárását kérte a válság rendezésében

Az AP amerikai hírügynökségnek csütörtökön Mexikóvárosban adott interjújában puccsnak nevezte a vasárnapi lemondatásához és az azt követő mexikói száműzetéséhez vezető folyamatot.

Kijelentette: továbbra is Bolívia elnökének tekinti magát, mivel az ország törvényhozása eddig nem fogadta el lemondását, amelyet a katonai vezetés nyomására jelentett be, s ebben közrejátszott az ellenfelei szerint csalással elért újraválasztását követő tüntetéshullám.

A törvényhozó testületnek el kell fogadnia vagy el kell utasítania a lemondást - mutatott rá Morales, aki csaknem 14 éven át vezette Bolíviát. "Ha nem is utasítják el, de nem is fogadják el, kijelenthetem, hogy továbbra is én vagyok az elnök" - hangoztatta.

Morales beszélt arról is, hogy visszatérhet Bolíviába a számára menedéket nyújtó Mexikóból, ha ez hozzájárul az ország megbékéléséhez.

Kathryn Ledebur, a Bolíviában működő Andoki Információs Hálózat nevű nonprofit cég politikai elemzője szerint Moralesnek jogi értelemben igaza lehet, ugyanis a lemondást tartalmazó levelet a törvényhozás plenáris ülésén kell beterjeszteni, megvitatni, illetve elfogadni, mielőtt a lépés hatályosulhatna. Ledebur szerint Evo Morales nam akar visszatérni elnöknek, ugyanakkor a bolondját szeretné járatni politikai ellenfeleivel.

Morales az AP-nek arról számolt be, hogy olyan értesülések birtokába jutott, hogy a bolíviai hadsereg egyes alakulatai lázadást terveznek azokkal a tisztekkel szemben, akik lemondásra késztették. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta: meglepetésként érte, hogy Williams Kaliman vezérkari főnök is részt vett ebben, s ezzel árulást követett el.

Morales ugyanakkor nyugalomra intett, és párbeszédet szorgalmazott.

António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön a francia Jean Arnault személyében különmegbízottat menesztett a dél-amerikai országba.

"Nagy bizalommal vagyok az ENSZ iránt" - jelentette ki Morales. Mint mondta, a világszervezetet közvetítőként, nem pusztán a párbeszéd elősegítőjeként szeretné látni. Felvetette, hogy a közvetítésbe a nagy befolyással rendelkező katolikus egyház és esetleg Ferenc pápa is bekapcsolódhatna.

Elmondta, hogy az Egyesült Államok "a nagy összeesküvő" a puccs mögött, amely Bolívia elhagyására kényszerítette.

Evo Morales, aki 2006 óta állt az ország élén, vasárnap kényszerült lemondani az elnöki posztról, miután a rendőrség és a hadsereg vezetője is távozásra szólította fel azt követően, hogy az Amerikai Államok Szervezete súlyos szabálytalanságokra derített fényt az októberi elnökválasztáson, és az eredmény megsemmisítésére szólította fel La Pazt. Lemondása után Mexikóban kért és kapott menedéket, de szerdán bejelentette, hogy kész a lehető leghamarabb hazatérni. Jeanine Ánez, aki a felsőház egyik ellenzéki alelnökének tisztségét látta el, kedden nyilvánította magát Bolívia ideiglenes államfőjévé.

Az Egyesült Államok, Oroszország, Brazília, Kolumbia, Nagy-Britannia és Németország is elismerte Jeanine Ánezt az ország ideiglenes elnökének.

Evo Morales pártjának képviselői viszont kétharmados többséggel rendelkeznek a bolíviai törvényhozás mindkét házában, s emiatt útját állják Ánez tisztségében való megerősítésének. Ugyanakkor új választások megtartásáról állapodott meg csütörtökön a bolíviai átmeneti kormány a Morales vezette Mozgalom a Szocializmusért (MAS) parlamenti képviselőivel. Bolívia átmeneti kormánya ezt követően további párbeszédet javasolt a MAS-sal. Jerjes Justiniano, az elnöki hivatal minisztere azt az ígéretet tette, hogy az eddigi kormánypártnak nem kell politikai üldöztetéstől tartania.

A bolíviai alkotmány értelmében Áneznek 90 napon belül új választásokat kell tartania. Ánez csütörtöki sajtótájékoztatóján egyértelművé tette, hogy Morales nem lehet negyedik ciklusban elnök, és ugyanez vonatkozik a volt alelnökére, Álvaro Garcíára is.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Hatvanmillió forintos segítséget kap a leégett Hotel Silvanus

Hatvanmillió forintos segítséget kap a leégett Hotel Silvanus

Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a visegrádi Silvanus Hotelnek a legfelső szintje és tetőszerkezete, a jelentős tűzkárt szenvedett, több mint 100 embert foglalkoztató, 4 csillagos szálloda helyreállítása elkezdődött, amelyhez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 60 millió forinttal járul hozzá.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Indul majd jogállamisági vita Belgiummal szemben a NatCon konferencia akadályozása miatt?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!