2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Napi aktuális 05:00

Külföld

Módszeresen és szadista módon használták a szexuális erőszakot

Felelősségre vonhatók a mianmari katonai vezetők a rohingják ellen elkövetett népirtás miatt, erre jutott az ENSZ tényfeltáró bizottsága. A mianmari kormány tagadja a népirtást, szerintük terrorizmus miatt üldözik a muszlim kisebbséget a buddhista többségű államban. Közben a mianmari bíróság elhalasztotta azoknak az újságíróknak a perét, akik egy éve felvették, ahogy a katonák rohingja férfiakkal végeznek. A népirtás tényét bizonyító felvételeket elkobozta a hadsereg.

  • Módszeresen és szadista módon használták a szexuális erőszakot

Módszeresen és szadista módon használták a szexuális erőszakot Mianmarban a rohingja népirtás alatt és emiatt a katonai junta tábornokai felelősségre vonhatók. Erre jutott az ENSZ tényfeltáró bizottsága egy évvel a Rakhine tartományban elkövetett atrocitások után.

„Különösen brutális, ahogyan a szexuális erőszakot alkalmazták Myannamarban, az egésznek a mérete és a módszere azt mutatja, hogy ez egy szándékos stratégia volt, hogy terrorizálják és büntessék a civil lakosságot. Olyan mintha egy háborús taktika lenne. Ebben alkalmazták a nemi erőszakot, a szexrabszolgaságot és a megcsonkítást. Évtizedek óta hallani ilyesmit, ezt alkalmazták 2017-ben Rakhinében és a szexuális terror áldozatait gyakran meg is gyilkolták” – mondta az egyik jelentéstevő.

A mianmari kormány teret adott a hadsereg brutális intézkedéseinek és a lakosságot a muszlim rohingják ellen hergelte. Kormányfőként ráadásul az a Aung San Suu Kyi felel ezért, aki korábban Béke Nobel Díjat kapott a katonai junta elleni békés tiltakozás miatt. A kormányfőtől azóta már számos nemzetközi díjat visszavontak, a Nobel Díjtól még nem fosztották meg.

A mianmari kormányfő még egy hete is azt mondta, hogy a rohingjákat terrorcselekmények miatt üldözik.

„A terrorizmus váltotta ki a rohingja humanitárius katasztrófát, és ez az ami miatt még ma is fontos. Amíg a biztonsági kérdést nem rendezzük, addig a polgárháború veszélye fennáll. Ennek pedig komoly következményei lehetnek. Nem csak Mianmarban, hanem az egész régióban ” – mondta a mianmari államtanácsos.

A muszlim vallású rohingják a Buddhista többségű Rakhine tartományban állandó üldöztetésben élnek, megfosztották őket az állampolgárságuktól és állami kampány zajlik az elkergetésükre. A közel 1 milliós rohingja kisebbségből már több mint 400 ezret elüldöztek a szomszédos Bangladesbe.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!