2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Napirend előtti felszólalások

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Mintegy kétezer gyermek utazik a migránskaravánnal

Több mint 2 ezer gyermek van a migránskaravánban. Az október közepén, Hondurasból indult, és több latin-amerikai országból összegyűlt migránst is magába foglaló menet Mexikó déli részéről az Egyesült Államok felé tart. Kedden az amerikai hadsereg úgy döntött: több mint 5000 katonát vezényel a két ország határvidékére.

  • Mintegy kétezer gyermek utazik a migránskaravánnal

Védeni kellene a migránskaravánnal utazó gyerekeket a Oaxaca állami emberi jogi ombudsman szerint. „Sokuk lázasak. Akkut hörghuruttal és légzési problémákkal küzdenek. Úgy számoljuk, hogy nagyjából 2000 gyermek utazik a karavánnal. Közülük 500-an nagyon, nagyon fiatalok. Nem csak a közlekedéssel van probléma, folyamatosan hangsúlyozzuk, hogy ennek a válságnak milyen dimenziói vannak. Ezért is fontos, hogy a mexikói állam meghatározza, hogy mi legyen a példa ezelőtt a népesség előtt, de leginkább a lányok, fiúk és tinédzserek előtt, akik utaznak” – közölte Arturo Peimbert emberi jogi ombudsman.

A nőkkel és gyermekekkel teli karaván naponta akár harminc mérföldet is halad, azaz majdnem 50 kilométert. Közülük többen teherautók platójára zsúfolódtak be, hogy azon utazzanak.

„A fiaim miatt indultam útnak, hogy tudjanak tanulni, hogy jobb oktatásban részesüljenek, jobb életük legyen, és elvigyem őket az erőszak elől” – nyilatkozta egy hondurasi férfi.

Juchitanban ismét megálltak a migránsok pihenni. Sátrakat állítottak fel, a helyi lakosok pedig élelmet vittek nekik.

„Az USA-ba megyünk, északra, az Egyesült Államokba, ez a vágyunk. Az igazság az, hogy olyan nehéz az élet az országunkban, hogy el kellett indulnunk és dolgoznunk kell” – magyarázta egy El Salvador-i férfi.

A migránsok bíznak abban, hogy bejutnak az Egyesült Államokba. „Azt olvastam ma reggel, hogy azt mondják: akik a karavánnal jönnek, azok instabilitást hoznak. Azt szeretném mondani Trump elnöknek, hogy ez nem így van, mi tanult emberek vagyunk, nem midannyian vagyunk rossz emberek, vannak álmaink, vannak céljaink, amit teljesíteni kell, és helyet szeretnénk magunknak, hogy emberként fejlődjünk” – mondta egy másik érintett.

A migránskaraván október 13-án indult el Hondurasból. Az utazók létszámát 3500 és 7000 közé teszik a hatóságok.

Kedden az Egyesült Államok hadserege bejelentette: több mint 500 katonát irányít a mexikói határ vidékére. A tervezett döntés ellen gyakorlatilag azonnal tiltakozások kezdődtek az Egyesült Államokban. San Diegóban egy bébi Donald Trumpot ábrázoló felfújható figurát ültettek egy ballisztikus rakétát ábrázoló lufira az egyik parkban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!